Arată noutățile începînd cu...

eye 5206 Vizualizări

Ostalep: Mîna întinsă este simbolul politicii externe moldovenești (Video)


De aproape 30 de ani, simbolul politicii externe a țării noastre este „mîna întinsă și în genunchi", este de părere fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep. Declarația a fost făcută în cadrul unei discuții cu participanții proiectului iExpert.

Analistul politic a criticat faptul că politicienii moldoveni folosesc noțiuni precum „parcursul ireversibil al țării", în condițiile în care asemenea teze nu sînt promovate nicăieri în lume.

„Cîteodată politicienii noștri vorbesc la televiziune cu așa o tonalitate și autoritate despre ce ține de poporul moldovenesc, ce «curs am ales noi, care e strategic și ireversibil». Nu cum să nu mori de rîs cînd auzi fraza: «haideți să rezolvăm asta o dată și pentru totdeauna!» Eu de 30 de ani văd doar una – mîna întinsă și în genunchi, acesta este simbolul politicii moldovenești în raport cu relațiile străine. Nouă permanent cineva ceva trebuie să ne dea și lauda politicienilor se referă la cît ne-a dat unul sau altul. De parcă noi am fi în stare de invaliditate. Noi nimic nu dăm, dar nouă trebuie să ne dea, dar fără niciun fel de argumentare de ce", a explicat Ostalep.

Potrivit lui, lucrurile reale despre care ar trebui să vorbească politicieni, dar nu o fac, sînt proiectele de dezvoltare economică a țării – crearea locurilor de muncă, găsirea noilor piețe de desfacere. Ce fac ei e să profite de divizarea societății, afirmă Ostalep.

„Noi sîntem împărțiți în vreo 5-6 grupuri cu viziuni diferite, care nu se ascultă unele pe altele, de acea că politicienii povestesc mituri religioase în politică, cum ar fi integrarea europeană ireversibilă. Eu nu știu ce înseamnă asta. De exemplu în Danemarca să dai o asemenea întrebare, ei nu vă vor înțelege. Astea sînt invenții filologice pentru a sustrage atenția de la problemele reale. Cele mai dezvoltate țări ale lumii plătesc bani oamenilor de știință ca să se ocupe nu cu geneza filologică a unei limbi, dar ca să găsească noi formule de dezvoltare a economiei", a adăugat el.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hădărăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Citeşte mai departe