Arată noutățile începînd cu...

eye 5009 Vizualizări

Ostalep: Mîna întinsă este simbolul politicii externe moldovenești (Video)


De aproape 30 de ani, simbolul politicii externe a țării noastre este „mîna întinsă și în genunchi", este de părere fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep. Declarația a fost făcută în cadrul unei discuții cu participanții proiectului iExpert.

Analistul politic a criticat faptul că politicienii moldoveni folosesc noțiuni precum „parcursul ireversibil al țării", în condițiile în care asemenea teze nu sînt promovate nicăieri în lume.

„Cîteodată politicienii noștri vorbesc la televiziune cu așa o tonalitate și autoritate despre ce ține de poporul moldovenesc, ce «curs am ales noi, care e strategic și ireversibil». Nu cum să nu mori de rîs cînd auzi fraza: «haideți să rezolvăm asta o dată și pentru totdeauna!» Eu de 30 de ani văd doar una – mîna întinsă și în genunchi, acesta este simbolul politicii moldovenești în raport cu relațiile străine. Nouă permanent cineva ceva trebuie să ne dea și lauda politicienilor se referă la cît ne-a dat unul sau altul. De parcă noi am fi în stare de invaliditate. Noi nimic nu dăm, dar nouă trebuie să ne dea, dar fără niciun fel de argumentare de ce", a explicat Ostalep.

Potrivit lui, lucrurile reale despre care ar trebui să vorbească politicieni, dar nu o fac, sînt proiectele de dezvoltare economică a țării – crearea locurilor de muncă, găsirea noilor piețe de desfacere. Ce fac ei e să profite de divizarea societății, afirmă Ostalep.

„Noi sîntem împărțiți în vreo 5-6 grupuri cu viziuni diferite, care nu se ascultă unele pe altele, de acea că politicienii povestesc mituri religioase în politică, cum ar fi integrarea europeană ireversibilă. Eu nu știu ce înseamnă asta. De exemplu în Danemarca să dai o asemenea întrebare, ei nu vă vor înțelege. Astea sînt invenții filologice pentru a sustrage atenția de la problemele reale. Cele mai dezvoltate țări ale lumii plătesc bani oamenilor de știință ca să se ocupe nu cu geneza filologică a unei limbi, dar ca să găsească noi formule de dezvoltare a economiei", a adăugat el.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Gura Camencii

Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1566 locuitori

Gura Camencii este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobuleşti, Gura Camencii și Gvozdova. Satul Gura Camencii se află la o distanță de 5 km de orașul Florești și la 122 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1566 de oameni. Satul Gura Camencii a fost menționat documentar în anul 1552.

Citeşte mai departe