27 octombrie 2018, 15:12 Realitatea moldovenească views 14978
A fost simplificată procedura de obţinere a paşaportului rus
27 octombrie 2018, 15:12 Realitatea moldovenească views 14978

A fost simplificată procedura de obţinere a paşaportului rus

Pentru cetăţenii de origine rusă din Moldova a fost simplificată procedura de obţinere a paşaportului rus, datorită deciziei autorităților Federației Ruse de a simplifica procedura de acordare a cetățeniei Federației Ruse compatrioților care locuiesc în străinătate.

Astfel, Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat deja în prima lectură un proiect de lege care simplifică admiterea în cetățenia F. Ruse Rusiei a rușilor din străinătate, relatează Noi.md.

Potrivit agenţiei Rosbalt, proiectul de lege oferă Președintelui Federației Ruse dreptul de a determina categoriile de cetățeni străini și apatrizi cu drept la obţinerea cetățeniei ruse în cadrul unei proceduri simplificate.

După cum se menționează în nota explicativă a proiectului, datorită acestei norme pașapoartele ruse vor putea fi primite de compatrioții care trăiesc "în țări cu o situație social-politică și economică dificilă, în care au loc conflicte armate și (sau) schimbarea regimului politic".

Astfel, originarii rușii, inclusiv cei care trăiesc în fostele republici sovietice și sînt supuși persecuțiilor pe criterii de limbă, etnie şi religie, vor putea să pretindă cetățenie în cadrul acestui sistem, au explicat surse din Duma de Stat.

"Acest lucru este valabil nu numai pentru Ucraina, ci și pentru situația din Transnistria, Republica Moldova, Ţările Baltice, unde se comit numeroase încălcări ale drepturilor compatrioților noștri", a declarat Serghei Gavrilov, șeful Comitetului pentru Dezvoltare a Societății Civile.

La finalizarea proiectului pentru cea de-a doua lectură, comitetul de profil al Dumei a recomandat definirea unor criterii pentru identificarea cercului de cetățeni străini sau de apatrizi, care dispun de dreptul pentru obținerea cetățeniei ruse în regim simplificat, precum și condițiile de obținere a acestui drept.

"În viziunea noastră, din aceste categorii ar putea face parte, prioritar, compatrioții și (sau) nativii ruși, care trăiesc în state în care drepturile lor sînt încălcate sistematic din cauza conflictelor armate, a situației politice instabile, a politicilor intenționate ale acestor state sau alte circumstanțe de acest gen", se menţionează în avizul Comitetului.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, accesul simplificat la cetățenia rusă pentru participanții la programul de stat de contribuţie la repatrierea voluntară în Federația Rusă a compatrioților care trăiesc în străinătate, cu permis de ședere temporară în Rusia sau cu permis de ședere. Potrivit documentului, aceștia vor putea solicita admiterea în cetățenia rusă într-un regim simplificat, inclusiv la locul de ședere din regiunea aleasă pentru ședere. Este de remarcat faptul că legea actuală prevede, pentru astfel de cazuri, ca participanții la un programul de stat să dispună de viză de reședință, ceea ce împiedică dobîndirea de către aceştia a cetățeniei ruse într-un regim simplificat.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pasaport , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2581 locuitori

Caracui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Caracui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2581 de oameni. Satul Caracui a fost menționat documentar în anul 1712.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.