26 octombrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 12238
Fiecare al treilea tînăr din Moldova nici nu muncește, nici nu învață
26 octombrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 12238

Fiecare al treilea tînăr din Moldova nici nu muncește, nici nu învață

Potrivit Biroului Național de Statistică, aproape o treime din populația tînără cu vîrsta de 15-29 ani (29,3%) nu este cuprinsă nici în procesul de educație, nici nu e angajată în cîmpul muncii.

Rata șomajului printre tineri este aproape dublă față de media pe țară. Despre această situație alarmantă a discutat consilierul președintelui în domeniul educației, Corneliu Popovici, în cadrul unei întîlniri cu studenții din Moldova.

„Am făcut un schimb de opinii privind lipsa unor politici de tineret corecte, bine gîndite și corespunzătoare nevoilor societății, situație care generează un șir de procese nefaste și care afectează tînăra generație din țara noastră, aflată într-o descreștere continuă", a declarat Popovici.

Conform datelor Biroului Internațional al Muncii, în anul 2017 rata șomajului printre tinerii de 15-34 ani a constituit 6,6%, printre cei cu vîrsta de 15-24 ani – 11,8% și 8,1% pentru categoria de vîrstă 15-29 ani, în timp ce media pe țară a constituit 4,1%.

Circa două treimi (64%) din tinerii cu vîrsta cuprinsă între 15-34 ani sînt economic inactivi. În rîndul acestora predomină elevii și studenții (35,5%), tinerii plecați peste hotare la muncă sau în căutare de lucru (23,7%) și persoanele ocupate cu lucrul casnic (inclusiv responsabilitățile familiale) în propria gospodărie (19,3%).

Potrivit consilierului președintelui, soluția la aceste probleme rezidă în schimbarea sistemului educațional.

„Experiența mai multor state care s-au confruntat cu această problemă și care au depășit-o cu succes demonstrează că soluția constă în schimbarea sistemului de educație", a remarcat Corneliu Popovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , tineret , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
349 locuitori

Costeşti este un sat din cadrul comunei Ivanovca, raionul. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.