18 octombrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 9331
Noul Cod al serviciilor media audiovizuale a fost adoptat
18 octombrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 9331

Noul Cod al serviciilor media audiovizuale a fost adoptat

Proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost adoptat astăzi în lectură finală cu votul a 53 de deputaţi.

Documentul a fost suspus consultărilor publice şi s-a stabilit că bugetul furnizorului public naţional de servicii media va fi constituit din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Subvenţiile din bugetul de stat vor fi stabilite anual în Legea bugetului de stat, reprezentând volumul subvenţiilor din bugetul de stat pentru anul precedent, indexat cu indicele preţurilor de consum din ultimul an bugetar executat deplin.

Veniturile proprii ale furnizorului public de servicii media vor proveni, după caz, din sume încasate din comunicările audiovizuale difuzate în cadrul evenimentelor de importanţă majoră, sume încasate din realizarea obiectului de activitate, inclusiv venituri provenite din vînzarea de programe sau drepturi de autor din coproducţii, donaţii, sponsorizări și alte venituri legale. Raportul privind executarea bugetului va fi prezentat anual de către directorul general al instituției respective, va fi avizat de către Consiliul de Supraveghere şi va fi făcut public pe pagina web a instituției.

Noul cod prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului.

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova a fost elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul unui grup de lucru. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa președintelui parlamentului, Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei "Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova". Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA la Chișinău.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Codul Audiovizualului , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2038 locuitori

Micleuşeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Huzun și Micleuşeni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2038 de oameni. Satul Micleuşeni a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.