28 august 2018, 10:30 Realitatea moldovenească views 10423
Zeci de camioane cu mere din Moldova stopate de vama rusească
28 august 2018, 10:30 Realitatea moldovenească views 10423

Zeci de camioane cu mere din Moldova stopate de vama rusească

De vineri, 24 august, zeci de camioane cu fructe, în special mere, din Republica Moldova destinate pieţei din Federaţia Rusă, au fost oprite de către vameşii ruşi.

Motivul invocat este faptul că producătorii indicaţi în documentele de însoţire a mărfii nu figurează în lista companiilor ce pot efectua export în Rusia, scrie Mold-Street.

Camioane cu fructe blocate în vamă

„De vineri seara stau în aşteptare la punctul vamal Ekaterinovka (Ucraina) – Krupeţ (Rusia), din cauză că firma indicată în documentele de însoţire nu figurează în baza de date a Rusiei. Încă nu ştiu ce voi face mai departe. Aştept ziua de luni", a declarat pentru Mold-street.com Alexandru, un şofer de camion.

Potrivit lui, la acest punct de trecere a frontierei ar fi blocate vre-o duzină de camioane cu fructe din Moldova, din aceleași motive.

Surse din cadrul exportatorilor spun că o situație similară este și la alte puncte de trecere a frontierei în Rusia și acolo fiind stopate camioane ce transportau mere și alte fructe din Moldova.

Iurie Fală, director la Asociatia Producatorilor si Exportatorilor Moldova Fruct, ne-a spus că încă nu e clar ce se întîmplă şi respectiv nu poate oferi un comentariu.

Cine-i vinovatul?

În schimb Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a dat vina pentru cele întîmplate pe producătorii şi exportatorii de fructe din Republica Moldova, susţinînd că Federația Rusă nu pune piedici în cale exportatorilor din Modlova.

„Toată marfa ce are documente întocmite conform cerinţelor trece fără probleme în Rusia. ...Problemele sînt de la faptul că documentele nu se întocmesc corect. A fost o cerință a lor (Rosselihoznadzor n.r.) încă din anul 2016 și pe parcursul anului 2017 a fost implementată, astfel ca să fie indicat în actele de însoțire a mărfii nu doar exportatorul, ci și producătorul. Este un lucru ce peste tot în lume se respectă, fiindcă numai așa poţi să ai posibilitatea să verifici trasabilitatea produsului", a declarat pentru Mold-street.com directorul ANSA.

Potrivit lui Gaberi, un an în urmă Agenţia a cerut listele de la producători care vor să exporte pe piața Rusiei cu informaţia despre suprafeţele de livadă, produsele şi cantitatea aproximativă ce va fi recolată şi exportată.

Potrivit lui, pe alte pieţe condiţiile sînt încă mai dure. Totodată Gheorghe Gaberi a adăugat că ANSA va convoca o adunare cu toţi exportatorii în primele zile ale săptămînii referitor la aceste probleme.

Menţionăm că circa 90% din merele din Moldova sînt exportate în Rusia, iar în acest an se aşteaptă o recoltă-record de peste 500.000 tone. În aceste condiţii, eventualele probleme la export în Rusia ar putea avea efecte grave asupra agricultorilor din Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vama , Rusia , mere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
377 locuitori

Mincenii de Jos este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mincenii de Jos și Mincenii de Sus. Satul Mincenii de Jos este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Minceni a fost atestat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.