08 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 6458
«Furtul secolului» și manipulările preelectorale ale lui Șor
08 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 6458

«Furtul secolului» și manipulările preelectorale ale lui Șor

Cu apropierea alegerilor parlamentare, tot mai activ își anunță ambițiile politice Ilan Șor – afaceristul cu o reputație dubioasă și, prin cumul, primar de Orhei, condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare într-o cauză penală privind mașinații financiare de multe milioane.

El susține că aproape tot salariul și-l investește în proiecte sociale, însă în declarațiile sale figurează venituri destul de modeste. Pe acest fondal, multă lume din țară și de peste hotare tot mai des își pune întrebări în privința lui Șor, ca figurant-cheie în dosarul penal privind "furtul secolului", și proveniența mijloacelor financiare pe care le cheltuiește el. Experții menționează nerespectarea principiilor etice elementare și lipsa totală de transparență în ce privește originea resurselor financiare, utilizate pentru proiectele sociale.

Miza - imunitatea

Ex-președintelui consiliului administrativ de la Banca de Economii Ilan Șor sentința i-a fost pronunțată în iunie, 2017. Tot atunci instanța a dispus eliberarea lui Șor din arestul la domiciliu, sub care s-a aflat în perioada audierilor. În dosarul penal privind faptele de escrocherii și spălare de bani figurează zeci de companii offshore. Șor a fost găsit vinovat că pe parcursul a trei săptămîni, între 4 și 25 noiembrie,2014 și-a însușit pe căi frauduloase peste 5 mlrd. lei din Banca de Economii, care au fost spălați prin firmele afiliate lui. Suma a fost confirmată de memorandumul Kroll, prezentat la cererea procuraturii.

Pînă la pronunțarea verdictului judiciar final Șor nu numai că se află în libertate, dar mai și desfășoară o activitate furtunoasă ca politician și mecenat. Vorbind despre activitatea politică a lui Șor și proiectele sociale inițiate de acesta, experții menționează că miza este imunitatea parlamentară care, speră primarul de Orhei, îl va ajuta să evite detenția. Recent rețeaua balcanică a jurnaliștilor de investigație Balkan Insight scria că prin activitatea sa Șor alimentează tensiunile politice în creștere în Moldova, în speranță sa obțină imunitate parlamentară.

La acțiunea de protest din iunie au participat, în fond, deținătorii de cartele ale magazinelor sociale «MeriȘOR», deschise de Ilan Șor. În ajun deputații din partidul liberal-democrat au propus să fie audiată în parlament conducerea Centrului Național Anticorupție, deoarece consideră că principiul de lucru a magazinelor sociale poate influența rezultatele alegerilor parlamentare și duce la falsificarea acestora. Înainte de acțiunea de protest pensionarii au fost adunați în mod centralizat în fața magazinului «MeriȘOR» de la Buiucani. Li s-a spus că autoritățile vor să închidă acest proiect, că pensionarilor " li se va lua ultima bucățică de pîine și ultima speranță".

Balkan Insight menționează că primarul de Orhei a venit la protestul organizat de el într-un costum scump și o curea Hermes, care costă cca o mie și jumătate de dolari. Jurnaliștii străini scriu că la acțiunile de protest Șor a vorbit mult despre sărăcie și și-a vărsat furia în exclusivitate pe liderii opoziției Andrei Năstase și Maia Sandu.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ilan Shor , furt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1408
Populația:
93000 locuitori
Logo

Bender este un municipiu din Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 61 km de Chișinău. În componența orașului este inclusă comuna Proteagailovca. Conform datelor din anul 2011, populaţia localității constituia 93 000 de oameni. Localitatea Bender a fost menționată documentar în anul 1408 cu denumirea Tighina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.