28 iulie 2018, 12:30 Realitatea moldovenească views 12114
Utilizarea dronelor va fi reglementată de un regulament special
28 iulie 2018, 12:30 Realitatea moldovenească views 12114

Utilizarea dronelor va fi reglementată de un regulament special

Utilizarea dronelor deasupra zonelor populate din localități sau deasupra mulțimilor de oameni va fi interzisă. Totodată, pentru operarea nesancționată sau neconformă a dronelor vor fi aplicate amenzi. Acest lucru va fi posibil în baza unui regulament, care a fost prezentat pentru discuții publice, informează MOLDPRES.

Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Radu Bezniuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în Republica Moldova lucrurile referitoare la utilizarea dronelor în sectorul civil sunt destul de neclare. În prezent, nu există date despre numărul aparatelor de zbor fără pilot, nici despre calificarea utilizatorilor de drone.

Pentru a elimina aceste lacune, AAC a elaborat proiectul Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PAIC – Operarea aparatelor de zbor fără pilot (drone), care va institui în premieră un cadru de reglementare în domeniu.

După intrarea în vigoare a noului Regulament, va fi creat un Registru al aparatelor de zbor fără pilot. Procedura de înregistrare a dronelor va fi una simplă. În cazul în care nu este planificată efectuarea zborului în zone restricționate, cererea de înregistrare provizorie va fi depusă online. Din momentul depunerii, solicitantului i se va elibera certificatul de înregistrare provizorie, pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit documentului, altitudinea maximă la care va fi permisă desfășurarea operațiunilor cu aparate de zbor fără pilot va fi de 100 m. Totodată, va fi interzisă operarea aeronavelor fără pilot la o distanță mai mică de 250 m de la orice tip de mijloace de transport și deasupra zonelor populate din localități.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

dronă , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.