25 iulie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 9801
Cît trebuie să primească un tînăr moldovean ca să nu emigreze
25 iulie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 9801

Cît trebuie să primească un tînăr moldovean ca să nu emigreze

IDIS Viitorul împreună cu CBX-AXA pentru a doua oară măsoară intenția de migrație peste hotare a moldovenilor în cadrul cercetării People Watch. 

În acest scop autorii și-au propus să afle care ar fi salariul decent ce ar determina un cetățean să rămînă în țară și să muncească.

În 2018 salariul mediu acceptat este de 12 600 lei cu 2 700 lei mai mult față de anul trecut cînd salariul mediu acceptat pentru a rămîne în țară era de 9 900 lei. Creșterea așteptărilor salariale este de 27%, cea ce este  mai mult decît creșterea nominală a salariului în Moldova. Majorarea decalajul între salariul acceptat de a rămîne în Republica Moldova și salariul real plătit aici ne face să concluzionăm că intenția de migrație pentru a soluționa problemele financiare ale familiei rămîne o preferință pentru cetățeni.

Dacă analizăm pe structura de remunerare observăm o scădere semnificativă a celor care sînt de acord cu o remunerare de pînă în 10 mii de lei și o creștere pronunțată a celor care consideră că salariul decent trebuie să fie de 15 mii de lei și mai mult.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul „People Watch” măsoară teme de interes public sporit. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 042 persoane în perioada 29 iunie – 9 iulie curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

bani , tineret , migratie , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.