13 iulie 2018, 12:20 Realitatea moldovenească views 10101
Împrumut de 12 milioane de euro pentru procurarea ambulanțelor
13 iulie 2018, 12:20 Realitatea moldovenească views 10101

Împrumut de 12 milioane de euro pentru procurarea ambulanțelor

Un Acord de împrumut cu o valoare de 12 milioane de euro pentru procurarea a circa 180 de ambulanțe, a fost semnat astăzi, 12 iulie, între premierul Pavel Filip și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rosa María Sánchez-Yebra Alonso.

Potrivit premierului Pavel Filip, semnarea Acordului este un pas important, deoarece sistemul de medicină urgentă prespitalicească este într-o stare deplorabilă. Peste 80% dintre cele 300 de ambulanțe care sunt în Moldova au ajuns cu gradul de uzură de 100%.

„Apreciem acest împrumut ca un nou semnal de încredere din partea partenerilor externi, mai ales după ce am primit un împrumut de la Banca Mondială de 30 milioane de dolari, dar și împrumutul din a treia tranșă de la Fondul Monetar Internațional de 34 de milioane de dolari", a menționat premierul.

Rosa María Sánchez-Yebra Alonso a spus că proiectul ce vizează procurarea ambulanțelor în Republica Moldova este unul care va avea un impact social foarte înalt și este important ca aceste ambulanțe să ajungă cât mai repede în țară. „Pentru Bancă acesta este un exemplu în care ne-ar plăcea să ne implicăm ca bancă socială", a menționat Rosa María Sánchez-Yebra Alonso.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, susține că din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei vor fi procurate ambulanțe pentru transport sanitar complet dotate cu echipament, pentru acordarea primului ajutor, precum și ambulanțe de terapie intensivă, inclusiv pediatrice. Acestea vor fi distribuite în toată țara, prezumtiv către sfârșitul anului curent.

Secretarul de stat la MSMPS spune că scopul final al Ministerului este de a reînnoi tot parcul de ambulanțe cu circa 400 de ambulanțe noi, pentru că cele existente acum în țară prezintă pericol, altele fie sunt donate, fie sunt la mâna a doua.

Nu este primul împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aceasta a mai susținut proiecte în educație, sistemul judiciar, iar proiectul de procurare a ambulanțelor este al treilea în sistemul sănătății.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

credit , ambulanţa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
397 locuitori

Şalvirii Noi este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Şalvirii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.