Arată noutățile începînd cu...

eye 5654 Vizualizări

Universitățile din țară au anunțat programul sesiunii de admitere


Toate universitățile din țară au anunțat programul sesiunii de admitere. În instituțiile universitare admiterea tinerilor are loc în perioada 2 iulie – 28 august.

Solicitată de agenție, șefa Direcției politici în domeniul învățământului superior, Nadejda Velișco, a specificat că instituțiile superioare de învățămînt au stabilit în mod individual perioadele de admitere.

„Universitățile au prezentat deja programul de admitere care presupune: depunerea actelor, prezentarea rezultatelor preliminare, depunerea actelor în original, prezentarea rezultatelor finale și sesiunea suplimentară. Pentru acest an au fost prevăzute circa 5000 de locuri bugetare, iar prețul contractelor stabilite de către universități variază în funcție de cheltuielile suportate", a spus Velișco.

În total, 26 de universități din țară și-au anunțat ofertele pentru următorul an de studii. 17 dintre acestea sunt instituții de învățământ superior publice, iar nouă sunt private.

Printre primele instituții care și-au deschis ușile pentru absolvenții de liceu se numără Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" din Chișinău. Instituția a început admiterea la începutul acestei săptămîni, la fel ca și Universitatea din Tiraspol cu sediul la Chișinău.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" a anunțat că, în perioada 16-26 iulie, tinerii pot depune actele la următoarele specialităţi: medicină generală, medicină preventivă, stomatologie, farmacie şi optometrie. Totodată, în acest an, universitatea vine cu o nouă ofertă educaţională. Este vorba de specialitatea - Asistenţă medicală generală, cu o durată a studiilor de patru ani.

La instituțiile universitare, actele pot fi depuse între orele 09.00-17.00.

Rezultatele preliminare vor fi anunţate, în mare parte, în a doua jumătate a lunii iulie - începutul lunii august, depunerea actelor în original - la finele lunii iulie, iar rezultatele finale vor fi anunţate la începutul lunii august.

Potrivit planului de pregătire a cadrelor cu finanțare bugetară, la studiile de licență vor fi admise 4906 persoane la 167 de specialități, număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut.

În conformitate cu cerințele pieței muncii, pentru următorul an de studii se propune introducerea mai multor specialități noi, în domeniile: inginerie și activități inginerești, arte, științe agricole, sănătate, științe ale sportului.

Pentru studiile superioare de master vor fi finanțate din buget 2876 de locuri, iar la studii de rezidențiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenții străini vor fi rezervate 297 de locuri, printre care 255 – la licență și 42 – la master.

Cuvinte cheie:

admitere , universitatea

Localităţile Moldovei şi diasporei

Camencea

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
956 locuitori

Camencea este un sat din cadrul comunei Donici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Orhei și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Camencea a fost menționat documentar în anul 1603.

Citeşte mai departe