Arată noutățile începînd cu...

eye 5238 Vizualizări

Ploile din ultima perioadă pot afecta campania de recoltare


Ploile abundente din ultima perioadă impun mai multe riscuri campaniei de recoltare a cerealelor, care este în toi, şi pot cauza prejudicii materiale producătorilor agricoli. Despre aceasta a explicat, la solicitarea MOLDPRES, Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

"Ploile nu numai că vor tărăgăna campania de recoltare, dar vor spori şi îmburuienirea câmpurilor, iar acestea sunt fenomene nedorite pentru perioada secerişului. Buruienile vor îngreuna procesul de lucru şi vor implica fermierilor cheltuieli în plus pentru procesarea şi separarea grăunţelor. Anume pentru astfel de situaţii se potriveşte la propriu zicala "a alege grâul de neghină"", a spus Marina Grama.

Potrivit specialistului, va fi nevoie de mijloace suplimentare şi pentru diminuarea umidităţii mari a spicelor. "Acestea trebuie să fie uscate, conform normelor, altfel, există riscul apariţiei mai multor boli sau a mucegaiului. De asemenea, aceşti factori vor influenţa procentul de gluten din grăunţe, iar în final calitatea grâului şi respectiv preţul", a specificat reprezentantul MADRM.

În aceeaşi ordine de idei, Marin Grama a precizat că în urma ploilor se produc spălări de teren şi vor avea de suferit în primul rînd cîmpurile unde nu s-au întreprins măsuri de prevenire a eroziunii. „Cel mai simplu ce poate fi făcut pentru prevenirea scurgerilor şi alunecărilor de teren ar fi plantarea pe perimetrul cîmpurilor arabile a unor fîşii de culturi perene, bunăoară, lucerna. Acestea au funcţii de reţinere, fapt ce ar fi doar un beneficiu pentru semănături la timpul potrivit. Mulţi producători cunosc acest lucru, dar din păcate nu-l aplică, iar urmările sînt deseori lamentabile", a afirmat pentru MOLDPRES, consultantul superior de la Ministerul Agriculturii.

Conform lui Marin Grama, datele din teritoriu de la finele săptămînii trecute indicau că, de la începutul campaniei, în ţară s-au recoltat peste 30% din suprafeţele cu grîu şi aproape o jumătate din cele cu orz.

În majoritatea localităţilor din Republica Moldova, campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I a început la sfârşitul lunii iunie. Din cauza precipitaţiilor, în 11 raioane secerişul a demarat cu întîrziere de aproximativ o săptămână.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ploi cu descărcări electrice sunt posibile pe întreg teritoriul ţării până la finele săptămînii curente.

Cuvinte cheie:

ploi , recoltă

Localităţile Moldovei şi diasporei

Iasnaia Poleana

Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
146 locuitori

Iasnaia Poleana este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Iasnaia Poleana a fost înființat în anul 1955.

Citeşte mai departe