12 iulie 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 10451
Mihai Stratulat: Sînt medici foarte buni în acele spitale, dar sînt impuși să facă acest joc
12 iulie 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 10451

Mihai Stratulat: Sînt medici foarte buni în acele spitale, dar sînt impuși să facă acest joc

Medicul pediatru Mihai Stratulat spune că în unele spitale din Moldova, în care se pun diagnoze greșite pentru a suplini bugetul acestor instituții medicale, lucrează și medici buni, care însă "sînt impuși să facă acest joc, altfel riscă să-și piardă munca".

"Nu am denigrat colegii medici, am vorbit despre un sistem medical in domeniul ocrotirii sanatatii copiilor invechit, iar prin asta neprietenos si pe alocuri distrugator. Un sistem care impune administratia spitalelor sa recurga la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari si cu multe paturi, ramase mostenire de pe timpul sovietic! Insa in loc sa reducem numarul de investigatii si analize inutile in cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai usoare, de a pune diagnostice gresite, cu investigatii si analize neargumentate, dar care mai adauga niste diagnostice asociate si cresc coeficientul in DRG! Nu trebuie sa stea nimeni la puscarie, trebuie schimbata administratia si resetat sistemul. Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis sectii de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde sa fie internati pentru un minim de zile pentru tratament de suport si minim de analize, iar in a 4-a zi, cand perioada acuta trece si copilul se simte mai bine sa fie externat acasa, in caz contrar internat deja in sectie cu diagnoza stabilita si bine argumentata. Nu trebuie toti copiii cu viroza in perioada acuta sa fie internati cu diagnostic de pneumonie, pentru ca avem paturi libere si bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacientilor in spitale. Trebuie reformat si fortificat serviciul de asistenta medicala primara. Trebuie sa comasam toate spitalele pediatrice municipale si republicane intr-un singur spital municipal si unul republican, asa vom avea un numar adecvat de paturi pentru populatia care a mai ramas, celelalte cladiri vandute si cu banii obtinuti sa modernizam spitalele nou create.

Cu administratia unui spital am vorbit mai inainte, dar nu s-a schimbat nimic! Sînt medici foarte buni in acele spitale, dar sunt impusi sa faca acest joc, altfel risca sa-si piarda munca! Sunt insa altii care joaca nestingherit! Acuzatii aduse de catre directorul SCM de copii Nr. 1 'S. Lazo' aud deja pe parcursul a 5 ani, pacientii imi povestesc cum sunt denigrat eu de catre medicii si administratia de la ambele spitale (si nu doar aceste spitale), cum fotografiaza epicrizele de examinare care le gasesc in carnetul de dezvoltare a copilului, sau in cazul cand copiii intr-adevar necesitau internare si ajungeau la spital cu fisa de trimitere de la mine! Eu tot am obosit sa fiu denigrat si acuzat, m-am saturat sa lucrez in acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic! Eu cred ca a ajuns timpul sa facem o schimbare, ori o sa ne trezim ca generatiile de copii de astazi nu vor mai ajunge la batranete! Peste tot in lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice si la o rezistenta sporita a bacteriilor fata de antibiotice! Ministerele Sanatatii elaboreaza politici in aceasta directie! Colegii din Romania rad de noi la cate diagnoze de pneumonii avem si cate antibiotice administram!", a scris medicul pediatru Mihai Stratulat.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

medic , spital

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1408
Populația:
93000 locuitori
Logo

Bender este un municipiu din Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 61 km de Chișinău. În componența orașului este inclusă comuna Proteagailovca. Conform datelor din anul 2011, populaţia localității constituia 93 000 de oameni. Localitatea Bender a fost menționată documentar în anul 1408 cu denumirea Tighina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.