05 iulie 2018, 10:50 Realitatea moldovenească views 7012
Victimele represiunilor politice vor beneficia de înlesniri sociale prioritare
05 iulie 2018, 10:50 Realitatea moldovenească views 7012

Victimele represiunilor politice vor beneficia de înlesniri sociale prioritare

Victimele represiunilor politice vor beneficia de un pachet de servicii medicale prioritare și de majorare cu 400 de lei a alocației lunare de stat. Aceste măsuri de asigurare a protecției sociale persoanelor care au avut de suferit în urma represiunilor politice au fost aprobate astăzi de Guvern.

Astfel, aceștia vor fi asigurați cu un pachet de servicii medicale prioritare în baza Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, care include efectuarea examenului medical profilactic anual la medicul de familie, inclusiv investigațiile de laborator și instrumentale, precum și efectuarea tratamentului de reabilitare anual în Spitalul Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei.

Pachetul de servicii medicale propuse va contribui la monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care aceștia au fost supuși pe parcursul vieții.

Totodată, victimele represiunilor politice vor beneficia de 50% reducere din costul biletului de recuperare/reabilitare, față de 30% cât era pînă acum. Astfel, reducerea va fi de 3250 lei din prețul biletului, în comparație cu reducerea anterioară de 1950 lei.

De asemenea, Cabinetul de miniștri a aprobat majorarea cuantumului alocației de stat pentru această categorie de persoane cu 400 lei, în total constituind 500 lei lunar. De indemnizație majorată vor beneficia 8452 de persoane.

Toate aceste măsuri vor fi puse în aplicare începând cu 1 septembrie 2018.

Victimele represiunilor politice beneficiază și de ajutor material anual, care în anul 2018 constituie suma de 1000 lei pentru fiecare titular.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

represii , indemnizatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
414 locuitori

Brătianovca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 414 oameni. Satul Brătianovca a fost întemeiat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.