19 iunie 2018, 15:14 Realitatea moldovenească views 11048
Declarația specială a președintelui Moldovei
19 iunie 2018, 15:14 Realitatea moldovenească views 11048

Declarația specială a președintelui Moldovei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut o declarație specială cu ocazia aniversării evenimentelor tragice de la Nistru.

El s-a pronunțat în favoarea unei soluționări pașnice cît mai grabnice a conflictului transnistrean și a condamnat, de asemenea, inițiativa autorităților moldovenești la ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dodon a menționat că astăzi Moldova își aduce aminte de evenimentele tragice de pe 19 iunie 1992, care ne vor rămîne în memorie drept „Tragedia de la Bender". „Acea zi a adus la multiple victime umane pe ambele maluri ale Nistrului şi a împărțit istoria conflictului transnistrean în perioada de «pînă» și «după»", a subliniat președintele.

El a afirmat că, după tragedia de la Bender, fiecare locuitor al Moldovei a conștientizat toată seriozitatea contradicțiilor existente și necesitatea păstrării păcii, a stabilității în țară pentru soluționarea pe cale pașnică a celor mai dificile şi discutabile probleme. Potrivit lui, această abordare a fost pusă la baza Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

Totuși, președintele a constatat cu părere de rău că, la fel ca şi acum 26 de ani, în Moldova se găsesc politicieni care continuă să încerce a specula pe contradicțiile care au declanșat conflictul de pe Nistru.

„În preajma alegerilor parlamentare, Guvernul Republicii Moldova a prezentat ONU o inițiativă avînd drept subiect retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Țin să subliniez încă o dată că discutarea acestei probleme în maniera sfidătoare, pe care şi-o permite actualul guvern, va duce doar la agravarea pozițiilor Chișinăului, inclusiv din perspectiva realizării cît mai rapide a reglementării conflictului transnistrean", a remarcat șeful statului.

El a reiterat importanța semnificativă a operațiunii de pacificare de pe Nistru în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor, aceasta fiind un element important al programului de realizare a măsurilor de consolidare a încrederii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

declaraţie , Igor Dodon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
916 locuitori

Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.