Arată noutățile începînd cu...

eye 7272 Vizualizări

Ei ar fi principalii beneficiari ai furtului miliardului din cele trei bănci


Potrivit strategiei de recuperare a banilor sustrași din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, grupul de companii înregistrate în R. Moldova prin care au fost scoase mijloacele financiare din cele trei bănci sunt în mare parte companii afiliate lui Ilan Șor, Ion Rusu/ Vladimir Filat, Chiril Lucinschi și Veaceslav Platon.

Procuratura are ca scop recuperarea a 10,7 miliarde de lei, dintre care:

– 5,64 miliarde de lei este suma prejudiciului pe cauze penale transmise în instanța de judecată cu identificarea beneficiarilor;
– 4 miliarde de lei reprezintă suma prejudiciului pe cauzele penale aflate la faza de urmărire penală cu identificarea beneficiarilor efectivi;
– 1,06 miliarde de lei suma prejudiciului pe cauze penale aflate la faza urmării penale fără identificarea beneficiarilor.

Procuratura spune că, urmare a investigațiilor efectuate pentru perioada 2007 – 2014, probelor acumulate, a analizelor realizate și a urmăririi fluxurilor mijloacelor bănești fraudate, au fost identificate două grupuri de beneficiari:

• Grupul Gacikevici – care a activat în perioada 2007 – 2012, care întrunește 112 persoane fizice și juridice. Grupul respectiv de persoane au obținut mijloacele financiare prin acordarea/primirea creditelor, care nu au fost administrate în mare parte conform destinației prezentate la bancă la etapa inițială de dobândire a creditului. Creditele primite au fost restituite parțial sau nu au fost restituite. Spre deosebire de grupul Filat, Platon, Şor, în cazul grupului Gacikevici nu a fost utilizată schema de deghizare a originii mijloacelor financiare nefiind tranzitate pe conturile mai multor companii și ulterior restituite băncii. Valoarea prejudiciilor estimate la moment constituie suma de aproximativ 3,2 miliarde lei.

• Grupul Filat, Platon, Șor – care a activat în perioada 2013 – 2014, care întrunește 33 persoane
fizice și juridice. Grupul respectiv de persoane au obținut mijloacele financiare prin acordarea/primirea creditelor, care nu au fost administrați în mare parte conform destinației prezentate la bancă la etapa inițială de dobândire a creditului. Suma mijloacelor acordate în calitate de credit nu a fost restituită instituției financiare fiind tranzitate pe conturile companiilor nerezidente din diferite jurisdicții. Valoarea prejudiciilor estimate la moment constituie 6,5 miliarde lei.

Cuvinte cheie:

miliard , furt

Localităţile Moldovei şi diasporei

Micăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Citeşte mai departe