12 iunie 2020, 18:00 Realitatea moldovenească views 13535
Mărturie video: cum în 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor
12 iunie 2020, 18:00 Realitatea moldovenească views 13535

Mărturie video: cum în 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor

Să ne amintim cum a fost – Consiliul Suprem al RSSM intenționează să dezbată proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor.

Deși în prezent Curtea Constituțională a calificat Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSSM drept una depășită, acest lucru nu s-a produs din cauza învechirii sensului documentului, ci din cauza că RSSM demult nu există, dar există RM - Republica Moldova.

Cadrele din înregistrarea video de acum 31 de ani nu mint – atunci întreaga republică a fost implicată în procesul de dezbatere a acestui document public inovator la acel moment, precum și a proiectului Legii cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină, adoptat la 31 august 1989.

La intrarea în Teatrul de operă, unde atunci susținea ședințele Consiliului Suprem al RSSM, deputații răspundeau la întrebările reporterului de la televiziunea națională. Ei au specificat că prin optarea pentru declararea limbii moldovenești în baza grafiei latine drept limbă de stat a RSSM ei nu urmăresc lezarea intereselor populației vorbitoare de limbă rusă și ale reprezentanților tuturor etniilor din țară.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

lege , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1500
Populația:
100 locuitori

Pocşeşti este un sat din cadrul comunei Donici, raionul. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. Satul Pocșești a fost menționat documentar în anul 1500.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.