Arată noutățile începînd cu...

eye 7149 Vizualizări

Mărturie video: cum în 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor


Să ne amintim cum a fost – Consiliul Suprem al RSSM intenționează să dezbată proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor.

Deși în prezent Curtea Constituțională a calificat Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSSM drept una depășită, acest lucru nu s-a produs din cauza învechirii sensului documentului, ci din cauza că RSSM demult nu există, dar există RM - Republica Moldova.

Cadrele din înregistrarea video de acum 30 de ani nu mint – atunci întreaga republică a fost implicată în procesul de dezbatere a acestui document public inovator la acel moment, precum și a proiectului Legii cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină, adoptat la 31 august 1989.

La intrarea în Teatrul de operă, unde atunci susținea ședințele Consiliului Suprem al RSSM, deputații răspundeau la întrebările reporterului de la televiziunea națională. Ei au specificat că prin optarea pentru declararea limbii moldovenești în baza grafiei latine drept limbă de stat a RSSM ei nu urmăresc lezarea intereselor populației vorbitoare de limbă rusă și ale reprezentanților tuturor etniilor din țară.

Cuvinte cheie:

lege , limba

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dişcova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Dişcova este un sat din cadrul comunei Puţintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1002 oameni. Satul Dișcova a fost menționat documentar în anul 1582.

Citeşte mai departe