Arată noutățile începînd cu...

eye 7358 Vizualizări

Mărturie video: cum în 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor


Să ne amintim cum a fost – Consiliul Suprem al RSSM intenționează să dezbată proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor.

Deși în prezent Curtea Constituțională a calificat Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSSM drept una depășită, acest lucru nu s-a produs din cauza învechirii sensului documentului, ci din cauza că RSSM demult nu există, dar există RM - Republica Moldova.

Cadrele din înregistrarea video de acum 30 de ani nu mint – atunci întreaga republică a fost implicată în procesul de dezbatere a acestui document public inovator la acel moment, precum și a proiectului Legii cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină, adoptat la 31 august 1989.

La intrarea în Teatrul de operă, unde atunci susținea ședințele Consiliului Suprem al RSSM, deputații răspundeau la întrebările reporterului de la televiziunea națională. Ei au specificat că prin optarea pentru declararea limbii moldovenești în baza grafiei latine drept limbă de stat a RSSM ei nu urmăresc lezarea intereselor populației vorbitoare de limbă rusă și ale reprezentanților tuturor etniilor din țară.

Cuvinte cheie:

lege , limba

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lipovăţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
155 locuitori

Lipovăţ este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Glodeni și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Lipovăț a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Citeşte mai departe