06 iunie 2018, 10:10 Realitatea moldovenească views 9485
Folosirea telefoanelor mobile de către șoferi va fi interzisă
06 iunie 2018, 10:10 Realitatea moldovenească views 9485

Folosirea telefoanelor mobile de către șoferi va fi interzisă

Folosirea în trafic de către conducătorii de autovehicule a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare va fi interzisă și sancționată, potrivit unui proiect de lege, avizat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Proiectul de modificare și completare a Legii privind siguranța traficului rutier a fost prezentat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați.

Excepție fac apelurile telefonice prin dispozitive tip „mâini libere", fără fir integrate în autovehicul, folosirea echipamentelor terminale de comunicații electronice mobile, fixate în modul corespunzător în autovehicul, în scopul utilizării sistemelor de navigație, precum și apelurile telefonice efectuate la serviciile de urgență.

Potrivit proiectului, conducătorii auto vor fi obligați să aplice în trafic norme de conducere preventivă şi să nu desfăşoare în timpul mersului activităţi ce le distrag atenţia de la condus, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare.

Noile reglementări cu privire la conducerea preventivă urmează a fi aplicate şi bicicliştilor, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală.

Se propune o înăsprire a sancțiunilor aplicate în cazul unor contravenții de către conducătorii auto. Astfel staţionarea sau parcarea în locuri interzise se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 unităţi convenţionale (o unitate – 50 lei) cu aplicarea a 4 puncte de penalizare, neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare. Anterior, potrivit Codului Contravențional, amenda era de la 5 la 10 unități convenționale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Potrivit proiectului, încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispozițiilor privind utilizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive similare, care a generat o situaţie de accident de circulaţie se sancţionează cu amendă de la 25 la 40 de unităţi convenționale sau cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Proiectul urmează a fi dezbătut de către Parlament.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

telefon , soferi , interdicţie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
298 locuitori

Selişte este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 298 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.