Arată noutățile începînd cu...

eye 4615 Vizualizări

Pedepse mai aspre pentru șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc


Folosirea în trafic de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi interzisă și sancționată, informează Noi.md.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost avizată de Comisia agricultură și industrie alimentară.

Potrivit proiectului, conducătorii auto vor fi obligați să aplice în trafic norme de conducere preventivă şi să nu desfăşoare în timpul mersului activităţi ce le distrag atenţia de la condus, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare, cu excepţia apelurilor telefonice prin dispozitive de tip "mîini libere" fără fir, integrate ale vehiculelor.

De asemenea, excepţie fac folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi cu excepţia apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgenţe, într-o situaţie de urgenţă reală.

Noile reglementări urmează a fi aplicate şi bicicliştilor, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală şi pietonilor cu cărucioare manuale.

Se propune o sancţionare graduală a contravenieţilor, în funcţie de săvîrşirea repetată în cursul aceluiaşi an calendaristic. La prima abatere, amenda va constitui 600-1200 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. Actualmente, aceasta constituie 150-300 de lei cu aplicarea a două puncte de penalizare. Pentru abaterea repetată a acestei sancţiuni în decursul unui an calendaristic, amenda ar putea ajunge pînă la 3 000 de lei cu aplicarea a 6 puncte de penalizare. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Cuvinte cheie:

soferi , amenda , telefon

Localităţile Moldovei şi diasporei

Marianca de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
100 locuitori

Marianca de Sus este un sat din cadrul comunei Zaim, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. Satul Marianca de Sus a fost menționat documentar în anul 1859.

Citeşte mai departe