02 aprilie 2018, 12:05 Realitatea moldovenească views 11190
Ostalep: Se întreprind acțiuni de subminare a securității Moldovei
02 aprilie 2018, 12:05 Realitatea moldovenească views 11190

Ostalep: Se întreprind acțiuni de subminare a securității Moldovei

„Unirea" cu România, cu siguranță, nu va avea loc niciodată, dar acest subiect este discutat permanent de către experți, întrucît se întreprind acțiuni subversive care amenință securitatea statului Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, citat de Noi.md.

El a menționat că nu poate fi ignorat faptul că România are intenții de "unire" cu Republica Moldova, dar și metode de realizare a acesteia.

«„Faptul că acest lucru nu se va întîmpla este o altă problemă. Dar noi nu putem să nu examinăm această problemă, nu putem pretinde că România nu are un buget separat, care, de facto, are ca scop să contribuie la dispariția Republicii Moldova. Este iresponsabil a nega acest fapt. El există. Nu putem ignora nici faptul că sînt posturi de televiziune și de radio, jurnaliști, bloguri, site-uri, organizații nonguvernamentale, actori, regizori și alte persoane plătite de statul român, ca să vorbească despre faptul că Moldova nu are perspective și trebuie să dispară ca stat", a remarcat Valeriu Ostalep.

„Acestea sînt fapte evidente și trebuie să le discutăm. Dimpotrivă, multe dintre problemele care au avut loc în ultimii ani sînt rezultatul absenței unor astfel de discuții", a menționat analistul politic, citînd drept exemplu redenumirea străzilor din Chișinău în cinstea liderilor români, inclusiv ideologi ai fascismului românesc, cum ar fi, de exemplu, Octavian Goga.

„Există strada Henri Coandă în Chișinău. Ce are Chișinăul cu el? Dar cu Octavian Goga, cu acest fascist român recunoscut oficial? La ce ne trebuie o astfel de stradă? Dar cineva o face, cineva este responsabil pentru acest lucru, inclusiv la aceasta participă funcționari din Primărie, semnînd astfel de decizii", a menționat expertul.

El s-a arătat nedumerit de lipsa de reacție a autorităților față de astfel de acțiuni. „Procuraturii Generale nu-i ajunge minte pentru a reacționa la acest lucru. Sau străzile pot fi numite după bunul plac al cuiva? Trei oficiali s-au adunat, au semnat și asta e tot. Trebuie doar să existe o abordare mai largă, de stat. Pentru că totul începe de la lucruri simple", a opinat fostul viceministru de externe.

„Mai întîi ei vor să distrugă posibilitatea de a vorbi despre istoria Moldovei, explicînd că țara nu are propria sa istorie, nu are viitor, iar apoi ne vor forța să facem ceea ce spun ei. Aceasta și se numește încercare de distrugere... Și apoi ei vor spune: «Băieți, eliberați acest teritoriu!»", a conchis Valeriu Ostalep.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , securitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1109 locuitori

Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.