20 martie 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 12013
Armata obligatorie va fi eliminată
20 martie 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 12013

Armata obligatorie va fi eliminată

Tinerii nu vor mai fi obligaţi să efectueze serviciul militar, declaraţia a fost făcută astăzi de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul şedinţei săptămînale a partidului. Astfel, PDM îşi propune transformarea armatei Republicii Moldova în una profesionistă. Startul acestui proces complex va începe din toamna anului curent, iar locul recruților va fi ocupat doar de militari profesioniști.

"La ședința săptămînală a partidului am abordat cîteva teme importante, pe care vreau să vi le aduc la cunoștință. Primul subiect se referă la situația din armata națională, mai exact, este vorba despre o decizie cu privire la serviciul militar obligatoriu. Încă de anul trecut, Partidul Democrat a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni pentru, atenție: eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea armatei noastre în una profesionistă.

Am solicitat o asemenea evaluare ca urmare a unor semnale, ce au vizat: condițiile, pe care armata noastră le poate oferi, în prezent, tinerilor recruți, condiții insuficiente pentru o pregătire temeinică și un trai decent, pe perioada desfășurării serviciului militar. Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei, care nu au bani să plătească, și aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna.

La elaborarea acestui studiu au lucrat mai multe ministere, agenții și experți în domeniu, sub coordonarea Prim-Ministrului. Concluziile evaluării respective au confirmat îngrijorările noastre, și reiese că: se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amânare a reformei se va răsfrînge negativ asupra capacităților armatei naționale. Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunța la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor, recrutați pentru armată va scădea pînă se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.

Ministerul Apărării, în curînd, va da start acestui proces complex, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în toamnă, urmând ca locul recruților să fie ocupat de militari profesioniști, angajați în bază de contract, care vor fi echipați după standardele mondiale" a declarat Vlad Plahotniuc.

De menţionat este faptul că în Republica Moldova pentru a-şi perfectarea livretului militar, tinerii plătesc sume mari de bani fiind înrolați doar cei, care nu au bani să plătească.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

armata , tineret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1061 locuitori

Beştemac este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Beştemac și Piteşti. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Leova și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1061 de oameni. Satul Beștemac a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.