Arată noutățile începînd cu...

eye 9507 Vizualizări

Din 26 februarie pot fi solicitate bilete la sanatoriu parțial compensate


În data de 26 februarie intră în vigoare lista entităților care au dreptul la bilete de tratament balneosanatorial pe parcursul anului 2018, în baza contribuțiilor de asigurări sociale de stat transferate de către entitate în bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2017.

Persoanele asigurate sunt în drept o dată la trei ani să solicite bilete de tratament balneosanatorial cu condiția că au realizat activitate nu mai puțin de șase luni. Angajații care lucrează prin cumul în mai multe entități beneficiază de dreptul la tratament balneosanatorial numai la locul de muncă de bază.

Natalia Vlas, consultant al Direcției asigurarea tratamentului balneosanatorial, a declarat pentru IPN că doritorii pot depune o cerere la locul de muncă, însoțită de forma 070 de la medicul de familie și, dacă se stabilește că întrunește condițiile necesare, i se eliberează un bilet de tratament. Costul unui bilet diferă în funcție de sanatoriul și tratamentul solicitat, dar se compensează în proporție de 80%. Cele 20% pe care trebuie să le achite beneficiarii vor fi în jur de 1000 de lei. Pentru anul 2018, costul mediu al unui bilet constituie 5507 lei.

Din totalul de 55,6 mii de entități care își aduc contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat, 1904 entități au dreptul la unu și mai multe bilete prin intermediul Confederației Naționale a Sindicatelor, iar 1980 – prin intermediul CNAS. Dacă suma pentru tratamentul balneosanatorial calculată din suma contribuțiilor de asigurări sociale (23%) depășește costul mediu al unui bilet de 5507 lei, entitățile au dreptul la două sau mai multe bilete. 51,7 mii de entități nu pot solicita bilete de tratament deoarece nu acoperă prin contribuțiile lor costul mediul al unui bilet.

Natalia Vlas spune că pentru anul 2018 în bugetul asigurărilor sociale de stat sunt alocate 30 de milioane de lei destinate restabilirii sănătății prin tratament balneosanatorial pentru persoanele asigurate.

Informația mai detaliată privind modalitatea eliberării biletelor de tratament poate fi găsită pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale www.cnas.md în rubrica: Alte prestații sociale/Bilete de tratament/Tratamentul balneosanatorial pentru persoanele asigurate. Listele entităților se află în rubrica: Formulare/Bilete de tratament pentru persoanele asigurate.

Cuvinte cheie:

sanatorii , compensații

Localităţile Moldovei şi diasporei

Micleşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1468 locuitori

Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.  

Citeşte mai departe