05 februarie 2018, 15:37 Realitatea moldovenească views 13599
Cîți moldoveni au fost supuși interceptărilor telefonice în 2017
05 februarie 2018, 15:37 Realitatea moldovenească views 13599

Cîți moldoveni au fost supuși interceptărilor telefonice în 2017

Procuratura Generală a prezentat astăzi bilanţul activităţii speciale de investigaţii pentru anul 2017.

Astfel, în cadrul a circa 57 de mii de cauze penale aflate în gestiune, procurorii au înaintat judecătorilor de instrucţie peste 4000 de demersuri de autorizare a măsurilor speciale de investigaţii, inclusiv a interceptărilor telefonice. În majoritatea cazurilor, demersurile au fost acceptate și în doar 50 dintre acestea solicitările au fost respinse. Cele mai frecvente măsuri speciale, autorizate şi efectuate în cadrul urmăririi penale au fost interceptarea şi înregistrarea comunicărilor şi imaginilor, în total 3.142 de cetățeni fiind supuși acestei măsuri.

Alte măsuri speciale de investigație puse în aplicare au fost: colectarea informaţiei de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice – 803 cazuri; localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice –287 de cazuri; controlul tranzacţiilor financiare şi accesul la informaţia financiară – 12; cercetarea domiciliului şi/sau instalarea în el a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video – 63 de cazuri;

Procurorii au autorizat înfăptuirea măsurilor speciale de investigaţii în 581 de cazuri, inclusiv identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului sistemelor de comunicaţii electronice – 264 de cazuri; urmărirea vizuală – 151; controlul transmiterii banilor sau al altor valori materiale extorcate – 99; investigaţia sub acoperire – 31.

Potrivit autorităților, oamenii legii au recurs la aceste măsuri în condițiile în care starea criminogenă în Republica Moldova este destul de alarmantă. În sarcina organelor de drept stă obligaţia de a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea dreptului părţilor la o anchetă eficientă şi în termen rezonabil, se arată în raportul Procuraturii.

Instituția a dezmințit informația făcută publică de societatea civilă precum că procurorii abuzează de măsura interceptării convorbirilor telefonice, numărul unor astfel de operațiuni fiind mai mare pe an ce trece. Reprezentanții Procuraturii afirmă că, dimpotrivă, în 2017 se constată o pondere redusă a implicării, prin măsuri speciale, în activitatea de urmărire penală.

În contextul datelor prezentate, procurorul general, Eduard Harunjen, a declarat că „măsurile speciale de investigație se adoptă doar la investigarea crimelor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave, iar organele de drept sînt obligate să aplice acest procedeu legal pentru a descoperi infracţiunea şi a-şi apăra cetăţenii".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

telefon , interceptare , procuratura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul Mare. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.