29 ianuarie 2018, 16:31 Realitatea moldovenească views 12001
Peste trei mii de elevi vor fi ajutaţi să aleagă o profesie
29 ianuarie 2018, 16:31 Realitatea moldovenească views 12001

Peste trei mii de elevi vor fi ajutaţi să aleagă o profesie

Peste trei mii de elevi şi tineri din ţara noastră vor fi ajutaţi să-şi aleagă o profesie. Aceştia vor fi ghidaţi în cadrul celui de-al doilea proiect REVOC, lansat la Chişinău. Organizatorii susţin că vor mai deschide încă trei centre de ghidare profesională în diferite raioanele ale ţări.

Tineri vor avea posibilitatea să discute cu oameni de afaceri, vor efectua vizite la întreprinderi, vor participa la şcoli de vară, şi vor fi încadraţi în multe alte activităţi care îi vor ajuta să-şi aleagă o profesie.

"Includerea unor sarcini concrete unde copiii exersează oferă o gamă de servicii şi informaţii mult mai largă pentru ca ei atunci când iau o decizie de exemplu în clasa noua să mearga la liceu sau la o şcoală profesională să ştie deja ce înseamnă o şcoală profesională sau centru de excelenţă", a spus directorul executiv CEDA, Sofia Şuleanschi.

Proiectul Reconceptualizarea orientării profesionale şi consilierii în carieră este o continuare a primului proiect care a ajutat peste zece mii de tineri să-şi aleagă o meserie. Cele patru centre de ghidare implementate în perioada 2014 - 2017 sunt deschise în raioanele Soroca, Cahul şi municipiul Chişinău.

"De la REVOC 2 din rezultatele care se aşteaptă sunt sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale în alegerea profesiei şi identificarea capacităţilor acestora. Anume prin acest proiect noi putem asigura dezvoltarea şi orientarea corectă în carieră", a afirmat secretarul de stat Ministerul Educaţiei, Angela Cutasevici.

Proiectul va fi implementat până în 2021, iar bugetul acestuia este de 900 de mii de euro.

"Noi trebuie să lucrăm pentru a obţine cât mai multe rezultate bune, oameni cu o carieră de succes şi orientare profesională reuşită. Şi nu vorbesc doar despre tineri dar şi despre maturi care sunt deja integraţi dar caută alte locuri de muncă, alte oportunităţi. În special în mediul rural", a menționat reprezentantul Agenţia de Dezvoltare din Austria, Alexander Karner.

REVOC este implementat de Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ANOFM, cu suportul financiar al Agenției de Dezvoltare din Austria.

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

tineret , profesie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
1906 locuitori

Brînzenii Vechi este un sat din cadrul comunei Brînzenii Noi, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 38 km de orașul Telenești şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1906 oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1555.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.