26 ianuarie 2018, 12:35 Realitatea moldovenească views 34682
Planurile MAI pentru anul 2018
26 ianuarie 2018, 12:35 Realitatea moldovenească views 34682

Planurile MAI pentru anul 2018

Victor Surugiu

Joia trecută, Guvernul a aprobat noua concepție de activitate a poliției pentru următorii doi ani.

Pe parcursul ultimului an, autoritățile au luat un șir de măsuri pentru îmbunătățirea imaginii poliției în ochii populației și promovarea reformelor. În 2018, organele afacerilor interne, la fel, vor avea parte de multe schimbări.

Un inspectorat nou și echipamente Motorola

Una dintre sarcinile de bază ale noii concepții este reducerea nivelului criminalității și asigurarea ordinii publice în Moldova. Documentul presupune atragerea populației în această activitate și conține practici internaționale în domeniul dat. „Prin implementarea acestei concepții, dorim să schimbăm atitudinea oamenilor față de organele ordinii de drept, ca ei să înțeleagă că noi nu ne ocupăm doar de urmărire. Este foarte important pentru noi", așa a explicat ideea documentului ministrul de interne, Alexandru Jizdan. Potrivit lui, proiectul-pilot al concepției deja a fost implementat în raioanele Sîngerei, Anenii Noi și Cahul, dar și în Chișinău.

Printre alte planuri trasate figurează începerea lucrărilor de edificare, în capitală, a Centrului integrat de pregătire pentru aplicarea legii al MAI. Respectiva Hotărîre a Guvernului a fost aprobată săptămîna trecută și deja este publicată. Clădirea va fi ridicată pe terenul (care aparține MAI) din Chișinău, pe str. N. Dimo, 30. Centrul va dispune de toate condițiile de instruire și perfecționare a corpului ofițeresc. Proiectul finanțat de UE și SUA este prevăzut pentru o perioadă de patru ani.

MAI preconizează și crearea unui inspectorat de protecție internă și anticorupție, a cărui activitate va avea tangențe cu sistemul administrativ al MAI. Acesta va avea grijă de protejarea personalului și a informației ce reprezintă secret de stat de tot ce ar putea pune în pericol securitatea sistemului afacerilor interne. De competența lui va ține, inclusiv, supravegherea și controlul asupra modului în care efectivul respectă legislația și disciplina de serviciu. Noua structură va contracara fenomenul corupției și conflictele de interese în care ar putea fi implicați angajații MAI.

Proiectul de organizare și funcționare a inspectoratului este supus dezbaterilor publice, care vor continua toată luna ianuarie. Noul inspectorat se va afla în subordinea nemijlocită a ministrului de interne, ale cărui atribuții mai includ numirea și demiterea șefului acestei structuri. Inspectoratul va fi creat prin reorganizarea actualului Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI. În prezent, aici lucrează 100 de angajați și se propune ca noua structură să aibă același număr de angajați. În proiect se menționează că reorganizarea preconizată nu va necesita cheltuieli substanțiale.

În anul 2018, MAI intenționează să repare peste 200 de sectoare de poliție din întreaga țară. Din spusele ministrului Alexandru Jizdan, de prioritate se vor bucura inspectoratele din localitățile rurale, unde apărătorii ordinii publice de cele mai multe ori își îndeplinesc obligațiunile în condiții necorespunzătoare. În localitățile în care sectorul de poliție este amplasat în încăperi închiriate ce nu aparține MAI, legea nu permite efectuarea lucrărilor de reparație. În prezent, Ministerul examinează variantele ce vor permite soluționarea problemei în cauză.

Se mai preconizează și implementarea proiectului de creare, în cadrul poliției, a unui sistem sigur de comunicații în scopuri operative. În vederea implementării lui și a extinderii rețelei existente, Tetra, la nivel național, Ministerul a semnat un acord cu compania Motorola. MAI va obține echipamente pentru dezvoltarea serviciului de comunicații al altor subdiviziuni. Costul proiectului – cca 6,9 milioane de euro. Conform planului, el va fi implementat către anul 2020, iar cheltuielile vor fi acoperite din mijloacele oferite de UE pentru reformarea poliției.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

plan , MAI , 2018

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
536 locuitori

Romanovca este un sat şi comună din raionul Leova. Romanovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 536 de locuitori. Satul Romanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.