13 decembrie 2017, 14:16 Realitatea moldovenească views 5349
Cînd vor fi eliberați piloții moldoveni din Afganistan
13 decembrie 2017, 14:16 Realitatea moldovenească views 5349

Cînd vor fi eliberați piloții moldoveni din Afganistan

În noiembrie 2015, în Afganistan, s-a prăbușit un elicopter din Republica Moldova, la bordul căruia se aflau și trei cetățeni ai țării noastre. Unul dintre membrii echipajului a decedat, corpul lui fiind ulterior adus în Moldova, iar soarta celorlalți doi rămîne și azi necunoscută.

Au trecut deja doi ani de la prăbușirea elicopterului moldovenesc în Afganistan și capturarea conaționalilor noștri aflați la bordul lui. Pînă în prezent nu se știe nimic de soarta piloților moldoveni. Marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a spus jurnaliștilor ce măsuri întreprind autoritățile țării noastre pentru eliberarea piloților captivi.

„Referitor la cazul din Afganistan. Știu că, la nivelul SIS-ului și Guvernului, au fost întreprinse unele acțiuni în această direcție. Conform competenței președintelui și făcînd uz de legăturile pe care le deținem, am inițiat de asemenea unele procese. Nu pot oferi detalii, este clar din ce motive. Însă se lucrează în această direcție. Cred că există șanse mari ca în cel mai apropiat timp să-i aducem acasă pe acești tineri", a spus Dodon.

La sfârșitul lunii noiembrie 2015 pe teritoriul Afganistanului s-a prăbușit un elicopter moldovenesc MI17-1V. La bord se aflau 18 pasageri și trei membri ai echipajului moldovenesc. Aparatul de zbor efectua o misiune civilă și se afla în serviciul guvernului SUA, acordând totodată ajutor serviciilor de securitate afgane. Elicopterul a fost doborît de către talibani în provincia Fariab și a căzut pe teritoriul controlat de talibani. Ca urmare, unul dintre membrii echipajului moldovenesc a fost ucis. Corpul său a fost adus în Moldova pe 17 decembrie 2015. Chișinăul presupune că ceilalți doi cetățeni ai Moldovei se află în captivitate la talibani, însă până în prezent nu se știe nimic de soarta lor.

Autoritățile țării au menționat în repetate rânduri că continuă să colaboreze cu toate structurile internaționale în vederea soluționării acestei probleme.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Afganistan , pilot

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
55 locuitori

Rădulenii Noi este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 55 de oameni. Satul Rădulenii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.