27 noiembrie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 6083
Ostalep: Filme și cărți precum
27 noiembrie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 6083

Ostalep: Filme și cărți precum "Istoria Moldovei" vor fi mai multe

Noile episoade ale filmului "Istoria Moldovei" vor răspunde la multe întrebări, pe care nu avem cui să le punem acum.

Pe data de 13 noiembrie, la Cinematograful "Patria" din Chișinău a avut loc premiera primului episod al filmului documentar "Istoria Moldovei", realizat la inițiativa președintelui Igor Dodon. Apoi, filmul a fost difuzat pe canalul de televiziune NTV-Moldova. Pe Internet acesta este disponibil pentru vizionare gratuită. În decembrie va ieși cel de-al doilea episod, iar la începutul anului 2018 - al treilea episod al filmului. O parte de filmări a fost realizată la Ferma de Cai Ceadîr-Lunga "At-Prolin".

Despre noul film și descoperirile, care îi așteaptă pe spectatori a povestit pentru "Moldavskie vedomosti" Valeriu Ostalep, directorul Institutului pentru Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, fostul vice-ministru al Afacerilor Externe.

- De ce este necesar să privim filmul "Istoria Moldovei"?

"Dacă vreun străin, dar chiar un extraterestru va dori să se intereseze de viziunea moldovenilor asupra istoriei lor, se va întoarce la surse. Dar în cărțile în baza cărora se studiază acum, nu va găsi istoria Moldovei, ca atare, peste tot e istoria românilor. Puteți căuta cărți sovietice, dar, în primul rînd, este foarte dificil, iar în al doilea rînd, acestea au specificul lor.

Și acum, pentru prima dată în 25 de ani, a apărut un film care descrie istoria statului și care este produs în acest stat. Valoarea acestuia constă în faptul că informațiile au fost adunate și comprimate din aproximativ o sută de cărți, pe care trebuie să le citești, dacă dorești să cunoști istoria statului moldovenesc. În două ore se formează o anumită înțelegere a istoriei statului moldovenesc, explicîndu-se ceea pentru ce mulți diplomați și nediplomați nu au putut găsi o lămurire în istoria prezentată pînă în prezent.

Filmul este realizat de pe poziții obiective, nici de dreapta, nici de stînga, acesta nefiind un instrument politic. Valoarea acestuia se datorează faptului că nu există nici urmă rusă, nici românească, nici ucraineană și nu e nici interesul autorilor. Nu am văzut încă filme de un asemenea nivel realizate în țara noastră.

Sînt foarte bucuros pentru autori: ei au arătat cum poți produce filme documentare istorice în Moldova. Nu există elemente primitive și enervante. Este clar, obiectiv, pe scurt, expusă istoria unei perioade îndelungate de timp, în baza materialelor istorice și arheologice. Principalul lucru este ca oamenii să înțeleagă și să accepte toate acestea. Episodul al doilea și al treilea vor fi dedicate perioadelor de creare și dezvoltare a statului moldovenesc.

- De ce a apărut o asemenea neacceptare isterică a filmului "Istoria Moldovei"?

- Este interesant faptul că filmul a fost prezentat prin demonstrarea doar a primului episod și față de informațiile, care se referă la cele mai vechi timpuri, nimeni nu ar trebui să aibă vreo pretenție. Prin urmare, nu înțeleg atitudinea partidelor și a presei de dreapta. Se pare că acestea acționează în baza principiul "nu am citit, dar condamn". Ei nu au privit pînă la capăt, dar știu deja că este rău.

În opinia mea, pe cei de dreapta îi irită faptul că în Moldova cineva își face lucrul, că nu va mai exista tăinuirea informațiilor despre problemele formării și dezvoltării statului, relațiilor cu alte state. Informația va fi prezentată din toate punctele de vedere. Acum un an, într-un interviu acordat ziarului dvs., am spus că ne așteaptă noi proiecte patriotice. Acesta este doar începutul.

Nu putem vorbi despre invidie, invidiază doar acela care face ceva. Acești oameni doar pălăvrăgesc. Ei sînt iritați de faptul că moldovenii, care după părerea lor nu există, nu numai că vorbesc despre istoria statului lor, ci și o demonstrează.

- Ce descoperiri urmează să facă publicul?

-Vor fi o mulțime de descoperiri. Ne va fi clar de ce sîntem diferiți de români, de ce există poporul moldovenesc. Istoria românilor respinge faptul că Moldova a fost întotdeauna o țară multietnică. Ideea istoriei românești este că în ea este presupus faptul că toți sînt români și punctum. Este important din punct de vedere strategic să nu se admită recunoașterea faptului că Moldova este o țară multinațională. Dar se dovedește că, de fapt, așa a fost întotdeauna. Este simplu: românii sînt parte a poporului moldovenesc, ca și ucrainenii, găgăuzii, bulgarii, rușii. Prin urmare, nu pot exista pretenții, inclusiv pretenții teritoriale. În acest caz, nu putem spune că există persoane de primul soi – români și că există și alții. Cred că în acesta constă sensul isteriei, care s-a vărsat după primul episod. Ce se va întîmpla după cel de-al doilea și al treilea ? Vom vedea.

- Autorii sînt indignati de costul ridicat al filmului.

- Eu nu știu cît costă filmul. Din experiența mea de lucru asupra filmului "Basarabia. 1918", pot spune că nu este vorba de bani chiar atît de mari. Filmul "Istoria Moldovei" este mult mai amplu în ceea ce privește anvergura lucrărilor executate. Dar nu este un buget chiar atît de imposibil de alocat și în opinia mea, mai mulți oameni de afaceri moldoveni pot să-l finanțeze. De-ar fi dorință și profesioniști - pot apărea zeci de astfel de filme. Filmul arată că în Moldova există profesioniști care pot crea scenarii, pot produce și realiza filme de nivel înalt. Singura întrebare este va exista oare dorința?

- De ce nu vor moldovenii să creadă că pe acest pămînt n-au trăit nici romanii, nici dacii?

-Aceasta este problema societății moldovenești, care caută în mod constant cui să i se atribuie. Așa se manifestă sentimentul unui popor complexat, neînțeles pentru mine, dorința de a fi altcineva, decît noi înșine. Nu este nimic rău sau neobișnuit prin faptul că există poporul moldovenesc, care provine de la triburile nomade, care locuiau pe aceste teritorii acum două mii de ani. Dar iată să spunem după două mii de ani că aparținem, chiar ți formal, popoarelor "nobile" este pur și simplu ridicol, acest lucru fiind de natură virtuală.

Pînă în prezent această trăsătură psihologică este păstrată în rîndul moldovenilor. Vorbesc între ei moldovenește, dar cînd ies în stradă, încearcă să vorbească ca și cum în limba română. Ei vorbesc în acea limbă, pe care au învățat-o de la mame și tați în copilărie, de ce ar trebui să se strîmbe? De ce cineva care se află într-un stat liber, independent, ne indică cum trebuie să vorbim? Strîmbîndu-se, moldovenii doresc instinctiv să fie deosebiți, deși nu înțeleg principalul lucru: particularitatea lor este că diferă de ceilalți. De mii de ani pe acest pămînt s-a amestecat sîngele, ața încît și astăzi se nasc oameni inteligenți, frumoși, amabili, toleranți. Dar așa cum arată isteria din jurul filmului, partidele de dreapta cu rădăcini românești resping categoric toate acestea.

- Pot oare autoritățile sa interzică ca filmul sa fie prezentat în instituțiile de învățămînt: Cum se poate ajunge în acest caz la oameni?

- Este clar că va fi dificil să prezentăm filmul la televiziunea publică. Dar televiziunea nu este singurul canal de informare. Cine va dori va afla.

Dar iată cum să ne împăcăm cu faptul că în școlile noastre se desfășoară lecții de "Ora unirii", la care este demonstrată, pe ascuns, harta Marii Românii? Un astfel de comportament ne provoacă să dăm un asemenea răspuns, care cu siguranță nu va fi în interesul lor. Filme și cărți precum "Istoria Moldovei" vor fi mai multe. Vor exista mai multe programe și conferințe patriotice și va fi pur și simplu imposibil să nu se includă în programul de difuzare al televiziunii publice. Se va studia cursul "Istoria Moldovei", se va hotărî problema cu limba moldovenească.

Sursa: vedomosti.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , film , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
224 locuitori

Morovaia este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 224 de oameni. Satul Morovaia fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.