16 noiembrie 2017, 14:40 Realitatea moldovenească views 4693
Ciocan: Șevciuk ar putea candida la alegerile parlamentare
16 noiembrie 2017, 14:40 Realitatea moldovenească views 4693

Ciocan: Șevciuk ar putea candida la alegerile parlamentare

Doritorii de a candida în circumscripțiile uninominale din stînga Nistrului în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2018 nu sînt obligați să aibă viza de reședință în una dintre localități aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale. Precizarea a fost făcută de președintele Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, Iurie Ciocan, în cadrul emisiunii „Important" de la postul de televiziune TVC 21.

Potrivit lui, circumscripțiile pentru Transnistria vor fi deschise la Chișinău, iar Comisia Electorală Centrală va decide unde va oferi sedii acestor consilii de circumscripție. Moderatorul emisiunii l-a întrebat dacă și fostul șef al administrației transnistrene, Evgheni Șevciuk, ar putea candida la alegerile parlamentare, la care Ciocan a spus că acest lucru este posibil în condiția respectării legislației.

„Poate candida orice cetățean al Republicii Moldova, care nu este limitat în drepturile sale. Nu cunosc dacă persoana la care faceți referire are cetățenia Republicii Moldova, dar poate candida orice persoană care a împlinit 18 ani și nu are o hotărîre definitivă a instanței de judecată privind limitarea drepturilor sale, inclusiv electorale", a precizat el.

Președintele Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor a menționat că în cele două circumscripții uninominale pentru Transnistria vor vota doar persoanele care au vize de reședință din localitățile din stînga Nistrului.

„Cetățeni din localitățile din stînga Nistrului, aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale, avem 225 de mii. Ei nu se regăsesc în nicio listă electorală de bază, dar sînt cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, cu drepturi garantate egale. Din aceste circumstanțe noi am găsit de cuviință să oferim posibilitatea acestor 225 de mii de cetățeni să-și aleagă membrii în Parlamentul Republicii Moldova. Nu-i neapărat să fie aleasă o persoană X sau Y. Oricine este în drept să candideze, oricine este în drept să-și găsească numele în buletin, să participe la votare, să susțină un anumit candidat", a precizat el.

Amintim că membrii Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente au votat un proiect de hotărîre cu privire la formarea a 51 de circumscripții. 48 (inclusiv două pentru Transnistria) urmează să fie deschise pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei – pentru Diaspora.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Șevciuk , CEC

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
59 locuitori

Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.