Arată noutățile începînd cu...

eye 1589 Vizualizări

Măsurile sporite de protecţie a animalelor pe timp de caniculă


Canicula poate afecta nu numai starea de sănătate a oamenilor, ci şi a animalelor de casă. În acest sens, fermierii şi alţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere asigurarea unui adăpost corespunzător, hidratarea şi alimentarea suficientă şi calitativă, verificarea permanentă a echipamentului de întreţinere.

„O vacă de lapte trebuie să bea 40–50 de litri de apă zilnic, un cal - 25-50 de litri, o oaie – 5-6 litri, un porc – 5-12 litri, iar o pasăre de curte, jumătate de litru de apă. Pe vreme caniculară este deosebit de important să fie urmărit regimul de hidratare a animalelor, iar apa trebuie să fie proaspătă şi curată. Totodată, proprietarii vor avea grijă ca furajele să fie corespunzătoare, cantitativ şi calitativ (vara este nevoie de mîncare mai puţină, dar mai vitaminoasă), în funcţie de specie şi stare fiziologică, fiind asigurată buna funcţionare a utilajelelor pentru muls şi ventilare", a menţionat, contactată de Agenţie, Stela Colesnic, medic-veterinar, consultant-superior la o reţea de farmacii veterinare din ţară.

De asemenea, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul orelor 12.00-18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25 de grade Celsius. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor schimbări de comportament, deţinătorul trebuie să anunţe urgent medicul veterinar.

Este important să se asigure, în cazul în care animalele sînt ţinute afară, că există umbrare, precum şi surse de apă potabilă. În ceea ce priveşte transportul animalelor, la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25 la sută din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vîrstă şi stare fiziologică.

Potrivit sursei citate, cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

Cuvinte cheie:

animale , canicula , protejare

Localităţile Moldovei şi diasporei

Fedoreuca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
499 locuitori

Fedoreuca este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Fedoreuca a fost întemeiat în anul 1913.

Citeşte mai departe