21 iulie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 5783
Sporuri salariale pentru păstrarea secretului de stat
21 iulie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 5783

Sporuri salariale pentru păstrarea secretului de stat

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președinții instanțelor judecătorești, dar și conducătorii unor autorități publice, cum ar fi directorul CNA, directorul general al ANRE, preşedintele CEC, preşedintele CCA, preşedintele ANI, vor avea acces la secretul de stat. Păstrarea secretului de stat va fi răsplătită cu 10 la sută din leafă. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Parlament, în lectură finală, scrie bizlaw.md.

Documentul propune acordarea dreptului de acces la secret de stat președintelui CSM, iar acesta urmează să perfecteze dreptul de acces la secret de stat celorlalți membri. Prin oferirea accesului la secretul de stat, membrii CSM vor avea posibilitatea să analizeze și să aprecieze obiectiv judecătorii, dar și candidații la funcția de judecător. În prezent, SIS prezintă CSM-ului avize consultative în acest sens, dar majoritatea dintre ele conțin doar concluzia organului de verificare referitoare la nerespectarea legislației sau la factorii de risc depistați în activitatea judecătorilor și candidaților la funcția de judecător.

Informația care prezintă secret de stat, însă, poate fi prezentată doar membrilor CSM care au acces la secretul de stat. Mai exact, doar membrilor de drept ai CSM: ministrul Justiției, Procurorul General și președintele Curții Supreme de Justiție. Membrii CSM care au în prezent dreptul de acces la secretul de stat, beneficiază de acesta datorită funcțiilor deținute în afara CSM-ului.

De asemenea, proiectul de lege prevede includerea președinților instanțelor judecătorești în lista persoanelor care au drept de acces la secretul de stat de la numirea în funcție, aceștia urmând să perfecteze dreptul de acces la secret de stat pentru angajații instanțelor judecătorești.

Și mai mulți conducători ai autorităților publice, numiți în funcție de Parlament și Guvern, se vor regăsi în lista persoanelor cu drept special de acces la secretul de stat. Este vorba de directorul CNA, directorul general al ANRE, Secretarul General al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Secretarul General al Parlamentului, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, preşedintele Autorității Naţionale de Integritate sau preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pentru păstrarea secretului de stat se vor acorda sporuri salariale în valoare de 10 la sută din leafă. Din lista celor care sunt propuși pentru a avea dreptul special de acces la secretul de stat, cel mai puțin vor fi plătiți secretarii generali ai Președinției și Guvernului – cu câte 400 de lei. Sporul la salariul președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, al directorului Serviciului de stat de arhivă sau al directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică va fi de 650 de lei.

Primarul general al Capitalei va primi, suplimentar la salariu, 950 de lei pentru păstrarea secretele de stat, iar directorul Centrului Național Anticorupție va fi remunerat, în plus, cu 1.050 de lei. Sporul pentru președinții de instanțe va varia de la 1.700 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de tipul acestora, iar președintele CSM va primi, pentru a nu divulga date confidențiale, 2.525 de lei.

Sursa: www.bizlaw.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
285 locuitori

Ursari este un sat din cadrul comunei Buda, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Călărași și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 285 de oameni. Satul Ursari a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.