19 iulie 2017, 10:45 Realitatea moldovenească views 49401
CEC a aprobat procedura de organizare a referendumului
19 iulie 2017, 10:45 Realitatea moldovenească views 49401

CEC a aprobat procedura de organizare a referendumului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat data pentru desfăşurarea referendumului consultativ, iniţiat de Preşedintele Igor Dodon pentru 24 septembrie.

Hotărîrea a fost votată la şedinţa de marţi a Comisiei de către toţi cei nouă membri ai CEC.

Preşedintele CEC, Alina Russu, a spus că "de urmărirea desfăşurării referendumului se va ocupa Direcţia pentru controlul alegerilor a CEC, ale cărei rapoarte vor fi accesibile pe pagina oficială a Comisiei".

Potrivit ei, următoarea şedinţă a CEC va avea loc pe 26 iulie. În cadrul acesteia se va discuta despre finanţarea referendumului şi va fi aprobat planul de acţiuni al CEC pentru organizarea acestuia,.

De asemenea, în cadrul şedinţei, membrii CEC au aprobat lista partidelor şi organizaţiilor politice care au dreptul să participe la desfăşurarea referendumului. Aceasta include 45 de partide care sînt înregistrate oficial la Ministerul Justiţiei.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 28 martie 2017, Preşedintele Igor Dodon a venit cu iniţiativa ca în septembrie să fie desfăşurat un referendum consultativ pe marginea a patru probleme: abrogarea legii miliardului, acordarea drepturilor suplimentare Preşedintelui RM de dizolvare a Parlamentului, reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71, studierea în şcoli a disciplinei "Istoria Moldovei".

Potrivit legislaţiei, Preşedintele trebuie să se adreseze Parlamentului, care urmează să examineze propunerea şefului statului privind desfăşurarea referendumului şi să adopte o lege specială privind procedura de desfăşurare, finanţare, organizare şi data desfăşurării plebiscitului. Parlamentul şi Guvernul nu au luat nicio hotărîre în privinţa desfăşurării referendumului, iar speakerul Andrian Candu şi prim-ministrul Pavel Filip au condamnat această iniţiativă a Preşedintelui.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

CEC , referendum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
647 locuitori

Beriozchi este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 locuitori. Satul Beriozchi a fost înființat în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.