15 mai 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 5678

15 mai 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 5678

"Moldovagaz" totuși va fi împărțită

Compania internaţională „Schoenherr Rechtsanwaelte Gmbh" va oferi Guvernului consultanţă privind reformarea sectorului energetic al republicii.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Ministerului Economiei, despre aceasta s-a discutat în ajun, la întrevederea viceministrului Vitalie Iurcu cu reprezentanții companiei, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai Agenției Naționale de Reglementare Energetică (ANRE).

Partenerii externi au informat că BERD a efectuat procedura de achiziție a consultantului și au prezentat echipa de experți, care va oferi asistența tehnică respectivă, în conformitate cu prevederile Acordului semnat la 19 decembrie 2016. Astfel, compania de consultanță „Schoenherr Rechtsanwale GmbH" va asista autoritățile Republicii Moldova cu privire la procedura de separare juridică și funcțională a întreprinderilor de transport și distribuție din sectorul gazelor naturale, conform angajamentelor asumate în Planul de Acțiuni privind Reformarea Sectorului Energetic (EnerSAP).

Vitalie Iurcu a menționat că Ministerul Economiei va coordona și facilita desfășurarea activităților prevăzute în proiectul de cooperare tehnică „Revizuirea și consolidarea cadrului legislativ și de reglementare care să permită separarea legală și funcțională în sectorul gazelor naturale", precum și stabilirea cadrului de guvernanță corporativă pentru companiile din sectorul gazelor naturale.

După cum a informat anterior INFOTAG, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul în cadrul celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE să împartă compania „Moldovagaz" SA conform tipurilor de activitate: transportare, distribuire şi vânzare a gazului. Iniţial, se preconiza că acest lucru să fie făcut până în anul 2010, însă ulterior termenul a fost amânat pentru 2020, deoarece principalul acţionar al companiei naţionale – „Gazprom" (Rusia) – este împotrivă.

Legislaţia prevede trei modele de împărţire a proprietăţii societăţii pe acţiuni. În primul model, „Moldovagaz" pierde controlul asupra sistemului de transportare. În cadrul celui de-al doilea model, compania devine operator independent, fiind proprietarul formal al ţevilor şi având dreptul al dividendele „Moldovatransgaz", însă pierzând controlul asupra sistemului de distribuire a gazului. A treia variantă limitează controlul „Moldovagaz" asupra „Moldovatransgaz",, însă compania îşi menţine dreptul de a aproba planurile financiare şi de a gestiona datoriile şi dividendele.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

guvern , energetica , reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1724 locuitori

Ţiganca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţiganca Nouă, Ghioltosu și Ţiganca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Ţiganca a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.