06 februarie 2017, 14:50 Realitatea moldovenească views 6873
Ostalep: Pînă în martie am putea cunoaște numele noului prim-ministru
06 februarie 2017, 14:50 Realitatea moldovenească views 6873

Ostalep: Pînă în martie am putea cunoaște numele noului prim-ministru

În Executiv ar putea surveni unele schimbări care vor duce la substituirea Guvernului.

Deja în martie Guvernul ar putea fi condus de un om nou, ceea ce, însă, nu va schimba starea generală a lucrurilor. Anunțul a fost făcut de către politologul, fostul viceministru al Afacerilor Externe Valeri Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, în cadrul unui interviu oferit revistei „Splendid".

În eventualitatea viitoarei substituiri a Guvernului nu merită să ne așteptăm la unele schimbări cardinale. „Pînă în martie, probabil, va fi numit noul prim-ministru. Dar eu nu aștept nimic de la schimbarea numelui. Cunosc bine aparatul de stat și starea generală a lucrurilor în țară. Nu am așteptări optimiste. Dacă un număr tot mai mare de persoane își va face treaba, va crea lucruri interesante într-o direcție sau alta, n nici un prim-ministru u ne va putea împiedica. Dar, dacă poporul vor sta și va aștepta că cineva va hotărî și va face totul în locul lui, vom rămîne în același loc. Trebuie să înțelegem că socialismul s-a încheiat cu mult timp în urmă și noi sîntem statul", a spus Valerii Ostalep.

Analistul politic a invocat motivele care au servit la formarea opiniei pesimiste legate de substituirea conducerii Executivului. „Sîntem oameni destul de rezonabili pentru ca să înțelegem că, chiar dacă Guvernul va fi substituit și vor apărea persoane noi, puține lucruri se vor schimba de pe urma schimbării numelui. Nimeni din țara noastră, fie el un geniu de cel puțin o sută de ori (deși nu am observat la noi astfel de persoane), nu poate face schimbări într-un an sau doi. Pentru a aduna o echipă de oameni care se pricep bine la construcția statului este nevoie de timp. Și chiar la crearea unei astfel de echipe sînt necesari cel puțin trei ani pentru a realiza inițiativele de importanță națională. În plus, noi încă nu știm, vor avea loc în acest an alegerile parlamentare anticipate sau nu", a interlocutorul.

În opinia politologului, protestele denotă caracterul haotic al acțiunilor protestatarilor care înaintează Guvernului cerințe ce nu vor duce la soluționarea problemelor în mod complex. „Recent am vizualizat protestele profesorilor. Am rămas uimit. Nu pot să înțeleg ce așteaptă ei de la Guvern. În primul rînd, pedagogii de la noi întotdeauna votează cu una și aceeași linie și autoritate. Aproximativ cu cei, împotriva cărora au protestat. Dacă ei ar veni și și-ar cere scuze pentru modul în care votează, și ar declara că văd altfel lucrurile, ar fi calea-valea. Iar așa, totul pare lipsit de sens", a spus Ostalep.

„Ei bine, teoretic, le vor adăuga o mie de lei. Deși, în actualele condiții chiar și această creștere a salariilor este ireală. Ei bine, chiar dacă le vor adăuga salariul, oare acest lucra rezolvă ceva? Nimic nu rezolvă. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar această problemă trebuie soluționată în complex și nu așa cum au procedat profesorii. A fost suficient să o ascult pe doamna care a ieșit la ei (viceministru al Educației Elena Cernei – nota red.) pentru a înțelege: „Nu trebuie să ne așteptăm la ceva de la Guvern", a rezumat fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Precizăm că actualul Cabinet de miniștri condus de Pavel Filip a fost învestit la 20 ianuarie 2016 prin 57 de voturi ale deputaților. Învestirea Guvernului în termen restrîns a provocat nemulțumirea opoziției care a încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului și a declarat despre încălcări grave în procesul de învestire a Guvernului și de depunere ulterioară a jurămîntului de către miniștri în fața Președintelui.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , prim-ministru , nume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.