01 februarie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 5070
Militarii prin contract au dreptul la mai multe cetățenii
01 februarie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 5070

Militarii prin contract au dreptul la mai multe cetățenii

Curtea Constituțională (CCM) a hotărît că interdicția de a deține cetățenia altui stat decît a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor superioare de învățămînt militar este neconstituțională, transmite NOI.md care citează Serviciul de presă al CC.

CCM a menționat că aceste limitări nu sînt proporționale scopului asigurării loialității față de stat, afectînd dreptul la muncă și la studii.

Curtea a subliniat că obligația loialității militarilor față de stat este asigurată prin normele constituționale și legale și nu prin interdicția stabilită.

Curtea a statuat că jurămîntul militar, dat față de Republica Moldova, reprezintă asumarea responsabilității pentru respectarea legilor și regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituționale și legale atrage după sine răspunderea juridică.

Astfel, militarul poate fi tras la răspundere pentru trădare de patrie, divulgarea secretului de stat, predarea de bună voie în prizonierat, părăsirea samavolnică a cîmpului de luptă sau refuzul de a acţiona cu arma.

În contextul sesizării, Curtea a remis o adresă Parlamentului pentru a corecta lacunele din legislația actuală, cu referire la acest subiect.

La baza hotărîrii se află sesizarea pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor, depusă de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (2)
  • #2 Lena Răspunde Citează selecţia
    Мой друг военный обращался к юристам lfirm.ru за бесплатной юридической консультацией. Они ему подсказали, что есть лазейки в законе и как-то можно получить второе гражданство.
  • #1 istena Răspunde Citează selecţia
    Военнослужающие не могут иметь двойное гражданство никак . ЭТО АБСУРД . И пресигают один раз .
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
101 locuitori

Picus este un sat din cadrul comunei Ochiul Roş, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Picus a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.