23 noiembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 4526
A fost acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi
23 noiembrie 2016, 15:45 Realitatea moldovenească views 4526

A fost acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare a fost acreditat, primul în Republica Moldova, să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibililor. Laboratorul a beneficiat de echipament modern în valoare de circa 100 000 de euro din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Producătorii vor putea astfel să demonstreze calitatea biocombustibilului plasat pe piață, iar consumatorii – să fie siguri de produsul achiziţionat. Certificarea calităţii biocombustibililor va fi obligatorie începînd cu 25 martie 2017, potrivit Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

„Acreditarea acestui laborator va permite producătorilor de biocombustibil să-şi plaseze pe piaţă marfa certificată şi, respectiv, să stabilească un preţ în funcţie de calitatea produsului. Laboratorul va fi un instrument de stimulare a antreprenorilor să producă brichete/pelete de calitate mai superioară. În plus, şi oamenii vor fi mai siguri în alegerea lor", spune Ludmila Abramciuc, managera unei companii producătoare de brichete din orașul Bălţi.

Fiecare lot de biocombustibil plasat pe piaţă trebuie să conţină informaţii privind ţara de origine, data fabricării, termenul de valabilitate, dimensiunea, puterea calorifică, conținutul de cenușă, umiditate, aditivii și conținutul de azot, clor și sulf, proprietățile fizice și mecanice cum sînt durabilitatea mecanică, densitatea în vrac, parametrii geometrici conținutul de fracții fine. Toți acești parametri, indicaţi pe etichetă, trebuie să fie confirmaţi de un laborator de încercări acreditat în Republica Moldova. Autoritatea de supraveghere a calităţii biocombustibililor plasaţi pe piaţă este Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

„Laboratorul de biocombustibili solizi realizează testarea biocombustibililor solizi prin stabilirea tuturor indicilor calitativi prevăzuți de standardele ISO și normele ENPlus" explică Grigore Marian, profesor universitar, şef al Laboratorului de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare.

Numărul beneficiarilor care folosesc biocombustibili în calitate de agent termic este în continuă creștere. În prezent, peste 190 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită Programului de subvenţionare demarat de Proiectul Energie şi Biomasă. Ca răspuns la cererea crescîndă, se dezvoltă şi piaţa locală de producere a biocombustibilului. Monitorizările realizate de Proiectul Energie şi Biomasă arată că, la începutul anului 2016, erau active circa 70 de companii producătoare de brichete şi pelete.

În anul 2015, 13 la sută din energia consumată în Republica Moldova provenea din surse regenerabile, iar către anul 2020 ponderea acesteia urmează să fie ridicată pînă la 17 la sută.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

laborator , testare , combustibil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1464
Populația:
4293 locuitori

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elenovca, Briceva și Tîrnova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 204 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4293 de oameni. Satul Tîrnova a fost menționat documentar în anul 1464.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.