24 septembrie 2016, 13:00 Realitatea moldovenească views 8773
Mai puține instituții de control
24 septembrie 2016, 13:00 Realitatea moldovenească views 8773

Mai puține instituții de control

Inițiativa legislativă privind reducerea numărului instituțiilor cu funcție de control a fost votat în lectură finală de către Parlament chiar în prima ședință din sesiunea de toamnă, vineri, 23 septembrie.

Potrivit noii legi, din 33 de instituții de control, au rămas 11, precum şi cinci regulatori independenţi. Scopul noii legi este de a reduce povara administrativă asupra mediului de afaceri, de a exclude situațiile de abuz asupra întreprinzătorilor, dar și de a eficientiza și transparentiza controlul de stat.

Organele de control rămase sunt: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția de supravegherea pieții și produselor nealimentare, Inspectoratul pentru supraveghere tehnică, Agenția sănătății publice, Inspectoratul pentru protecția mediului, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Agenția de administrare în transporturi, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Centrul național de acreditare și Agenția națională de asigurare a calității învățământului profesional.

Cei cinci regulatori sunt: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului și Consiliul Concurenței.

Noua lege interzice efectuarea controalelor de stat pentru primii 3 ani de activitate a unui agent economic. Modificările vizează și crearea consiliilor de soluționare a disputelor în cadrul tuturor organelor de control, cu implicarea reprezentanților comunității de afaceri. Totodată, noua lege prevede reducerea listei motivelor pentru care se poate iniția un control inopinat, iar în cazul în care instituțiile vor efectua un asemenea control vor fi nevoite să emită preliminar o notă de argumentare.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

parlament , lege , control

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
1296 locuitori

Găvănoasa este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Găvănoasa, Vladimirovca. Satul Găvănoasa se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1296 de oameni. Satul Găvănoasa a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.