21 septembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 5866
Codul Civil va fi modificat
21 septembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 5866

Codul Civil va fi modificat

Stabilirea secretului testamentului, recunoaşterea capacității minorului de a lăsa un testament odată cu atingerea vîrstei de 16 ani, fără consimțămîntul părinților sau reglementarea condițiilor în care un testament poate fi declarat nul sînt doar cîteva dintre modificările ce urmează a fi operate în Codul Civil, la Cartea a IV-a, care va fi intitulată „Moștenirea". Noile prevederi au drept scop reformarea instituției moștenirii, scrie portalul BizLaw.md.

Potrivit proiectului, notarul public care desfăşoară procedura succesorală va putea elibera cinci tipuri noi de certificate, și anume:

de moştenitor;
de legatar;
de executor testamentar;
de custode al masei succesorale;
de administrator al masei succesorale.

Astfel, notarul va fi obligat să elibereaze un certificat de moștenitor care confirmă dreptul moştenitorului la moştenire, iar în cazul mai multor comoştenitori, în certificat se va indica și mărimea cotelor succesorale ale tuturor comoştenitorilor. Pentru aceasta, cei vizați vor depune o cerere de eliberare a certificatului de moştenitor și vor face dovada elementelor necesare (precum decesul, moştenitorii cunoscuţi, existenţa dispoziţiilor testamentare).

Certificatul de moștenitor va fi eliberat abia după ce notarul public va constata cu certitudine faptele necesare pentru justificarea cererii privind eliberarea certificatului. Chiar dacă nu au fost indicaţi în cererea privind eliberarea certificatului, notarul public va include în certificat toţi comoştenitorii constataţi cu certitudine, care au acceptat moştenirea sau care se consideră că au acceptat-o, prin faptul că nu au renunţat la moştenire.

Documentul stabilește că locul de deschidere a moştenirii va fi reşedinţa obişnuită a defunctului, care ar trebui să demonstreze o legătură apropiată și stabilă cu statul/locul în care s-a aflat centrul de interes al familiei sale și și-a desfășurat viața socială.

De asemenea, proiectul prevede divizarea moştenitorilor în clase, după cum urmează:

mutarea părinţilor defunctului în clasa a II-a de moștenitori;
soţul supravieţuitor este moştenitor legal, însă nu face parte din nicio clasă de moştenitori, ci moşteneşte împreună fie cu moştenitorii clasei I, II sau cu buneii.

Aceste două schimbări au ca scop consolidarea clasei I ca fiind cea a descendenţilor defunctului şi asigură trecerea moştenirii către generaţiile mai tinere. Totodată, se reduce numărul de moştenitori legali de clasa I şi, astfel, se evită divizarea exagerată a proprietăţii.

O altă modificare este că, dacă un copil al defunctului este declarat nedemn, aceasta nu dezmoşteneşte şi descendenţii săi. Moștenirea chiar revine acestora.

Mai mult, se introduc reguli care permit interpretarea mai exactă a voinţei testatorului atunci cînd el a desemnat moştenitori testamentari. De asemenea, se permite desemnarea unui moştenitor de substituire, dacă primul moştenitor testamentar desemnat renunţă la moştenire, nu era în viaţă sau a fost decăzut din alte motive de la moştenire.

Totodată, se reglementează răspunderea moştenitorilor pentru obligaţiile masei succesorale în două nivele:

atît pentru cazul cînd există unic moştenitor, cît şi pentru cazul cînd există mai mulţi comoştenitori, se determină dacă răspunderea lor este limitată la masa succesorală sau este nelimitată (moştenitorul răspunde şi cu patrimoniul în afara masei succesorale);
cînd există mai mulţi comoştenitori se stabileşte felul răspunderii lor (solidară sau divizibilă) faţă de creditori.

Proiectul Cărţii a IV-a, asigură trecerea moștenirii sau a unei părți din aceasta către persoanele care încă nu s-au născut şi care în mod normal nu ar avea capacitate succesorală.

Documentul are drept scop îmbunătățirea și modernizarea dreptului succesoral al Republicii Moldova, conform ultimelor tendinţe europene în materie şi va apropria legislaţia naţională de principiile introduse de Regulamentul (UE) nr. 650/2012 din 4 iulie 2012 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărîrilor judecătorești și acceptarea și executarea actelor autentice în materie de succesiuni și privind crearea unui certificat european de moștenitor (în vigoare din 17 august 2015).

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

lege , cod

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1591 locuitori

Heciul Vechi este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1591 de oameni. Satul Heciul Vechi a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.