10 septembrie 2019, 13:35 Realitatea moldovenească views 7521
La ce trebuie să fii atent înainte de a semna
10 septembrie 2019, 13:35 Realitatea moldovenească views 7521

La ce trebuie să fii atent înainte de a semna

Ți s-a întîmplat vreodată să semnezi vreun document fără să fii atent la detalii? Este cazul unei bune părți dintre cei care vor să fie angajați în cadrul unei companii și semnează contractul de muncă fără a-l citi în prealabil. În rezultat, șefii abuzează, iar angajații se supun din neștiință.

Semnarea unui contract individual de muncă este obligatoriu în contextul în care în acest document se conțin toate drepturile, responsabilitățile și condițiile de muncă necesare pentru ca salariatul să-și poată îndeplini conștiincios sarcinile.

Nu puține au fost cazurile cînd s-a trecut în contract un salariu mai mic decît cel negociat sau chiar sub minimul legal. Tocmai de aceea, înainte de a-l semna, angajatul trebuie să citească cu maximă atenție prevederile documentului și să negocieze punctele din contract care i se par neglijente.

Este foarte important ca un angajat să înţeleagă domeniul în care compania îşi derulează activitatea, care este rolul pe care îl are postul său în toată această structură şi care sînt responsabilităţile sale cheie.

În continuare îți propunem să te familiarizezi cu detaliile la care trebuie să fii atent atunci cînd semnezi un contract de muncă pentru a nu nimeri în capcană și pentru a avea garanția unor condiții de muncă optime.

#1. Asigură-te că salariul inclus în contract nu este mai mic decît cel pe care l-ai stabilit împreună cu angajatorul. O situație gravă se conturează atunci cînd o parte din bani se plătesc legal, prin contract, iar o alta – la negru, fără să fie stipulată suma respectivă în niciun document. Salariatul pierde astfel la stagiile de cotizare (pensie, sănătate, șomaj).

#2. Bonusurile sau plățile compensatorii trebuie, de asemenea, scrise în respectivul contract de muncă. De altfel, ele își pierd din valabilitate.

#3. Atenție la funcția stipulată în document, ea trebuie să fie cea deținută în realitate, și nu alta.

#4. Pentru ca angajatul să știe ce are de făcut în orele de program, contractul de muncă trebuie să fie însoțit de fișa de post – anexă obligatorie la contractul de muncă, nicidecum un document opțional. Fără fișa de post, vei fi nevoit să prestezi servicii care nu țin de sarcinile pe care le presupune funcția pe care o deții.

#5. Verifică dacă condițiile prevăzute în contractul individual de muncă nu sînt sub nivelul celor prevăzute de actele normative în vigoare. Un exemplu este stabilirea sancțiunilor disciplinare în caz de comitere de către salariat a unei abateri disciplinare – lucru inadmisibil și ilegal.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

semnătura , munca , contract

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1946
Populația:
254 locuitori

Floricica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cantemir și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 254 locuitori. Satul Floricica a fost înființat în anul 1946.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.