22 iulie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 4880
Numărul de naşteri e în continuă scădere
22 iulie 2016, 11:20 Realitatea moldovenească views 4880

Numărul de naşteri e în continuă scădere

Societatea din Republica Moldova trebuie să se adapteze la noua structură a populaţiei, cu un număr mare de persoane vârstnice şi un număr redus de copii şi tineri.

Într-un articol publicat de IPN, directoarea Centrului de Cercetări Demografice (CCD), Olga Gagauz, a menţionat că pînă acum am avut şi 40, şi 38 de mii de naşteri pe an, dar avînd în vedere că pleacă mai mulţi tineri şi pierdem acei părinţi potenţiali, iar în vîrsta reproductivă vor intra generaţiile feminine puţin numeroase, care s-au născut la sfîrşitul anilor 1990-începutul anilor 2000, numărul de naşteri o să fie în scădere continuă. Putem să ajungem şi la 20 de mii de naşteri pe an către anul 2035.

„Dacă pînă acum toate instituţiile funcţionau şi au fost orientate mai mult spre populaţia tânără şi spre populaţia aptă de muncă, acum trebuie să fie o reorientare. De fapt, dinamica populaţiei trebuie să fie integrată în toate politicele şi strategiile din toate sectoarele", consideră Olga Gagauz. Potrivit ei, informaţia cu privire la numărul populaţiei, repartizarea pe vârste, pe sexe trebuie să fie luată în calcul în planificarea şi managementul în fiecare sector. Trebuie să ştim de cîte paturi avem nevoie pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii. În această tendinţă de reducere continuă a numărului de naşteri, de câte maternităţi avem nevoie.

Totodată, directoarea CCD susţine că într-o societate îmbătrînită, rolul persoanelor vîrstnice va fi în creştere. Aceştia vor avea şi o influenţă mai mare asupra politicului deoarece sunt mai mulţi cu drept de vot, respectiv, pot să influenţeze asupra rezultatelor campaniilor electorale. De asemenea, tinerii pot să devină un grup social vulnerabil, cu rol mai mic în societate.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat" să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gînduri despre şi pentru Moldova", iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

nastere , copii , demografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
2038 locuitori

Cornești este un sat și comună din raionul Ungheni. Cornești este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2038 de oameni. Satul Cornești a fost menționat documentar în anul 1653.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.