20 aprilie 2016, 09:50 Realitatea moldovenească views 6115
Opt procuraturi specializate vor fi lichidate
20 aprilie 2016, 09:50 Realitatea moldovenească views 6115

Opt procuraturi specializate vor fi lichidate

În Republica Moldova vor activa doar două procuraturi specializate, în loc de cele nouă care funcţionau anterior. Modificarea este efectuată în conformitate cu noua Lege cu privire la Procuratură, care va intra în vigoare la 1 august curent, a anunțat astăzi Procuratura Generală.

Potrivit documentului, este vorba despre Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, care urmează să fie creată, şi actuala Procuratură Anticorupţie. „Cele două instituţii vor fi conduse de cîte un procuror-şef, asimilat adjunctului Procurorului General şi îşi vor exercita atribuţiile pe întreg teritoriul ţării".

O altă inovaţie în activitatea procuraturilor specializate va fi detaşarea în cadrul acestora a ofiţerilor altor organe de drept, care se vor subordona funcţional procurorului-şef al instituţiei.

„Ofiţerii de urmărire penală, ofiţerii de investigaţii şi specialiştii vor fi detaşaţi de la alte instituţii pentru o perioadă de pînă la 5 ani, aceştia urmînd a fi selectaţi în mod individual de către procurorul-şef al procuraturii specializate. Detaşarea va avea loc prin ordinul Procurorului General, cu acordul conducătorului instituţiei în care activează persoana, iar salarizarea acestora se va efectua din bugetul Procuraturii".

Pînă în prezent sistemul organelor Procuraturii R. Moldova includea nouă procuraturi specializate - Procuratura Anticorupţie (Serviciul Nord, Serviciul Sud), Procuraturile de nivelul Curţilor de apel (Chişinău, Cahul, Bender şi Bălţi), procuraturile militare (Chişinău, Bălţi şi Cahul), precum şi Procuratura de transport.

Pe 1 august curent, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, toate procuraturile specializate, cu excepţia Procuraturii Anticorupţie - care va fi reorganizată, urmează să fie lichidate.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

procuratura , lichidare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.