31 martie 2016, 11:53 Realitatea moldovenească views 6322
Legea care cenzurează internetul revine în atenția autorităților (Video)
31 martie 2016, 11:53 Realitatea moldovenească views 6322

Legea care cenzurează internetul revine în atenția autorităților (Video)

Furnizorii de servicii de internet vor fi obligați să sisteze accesul la paginile web aflate în gestiune ce conțin pornografie infantilă, promovează războiul sau terorismul, îndeamnă la discriminare rasială ori religioasă.

Prevederea se conține într-un proiect de lege menit să prevină și să combată criminalitatea informatică, după cum afirmă autoritățile. Documentul, elaborat încă în anul 2013, a fost reexaminat și aprobat astăzi la ședința Guvernului, notează NOI.md.

Legea obligă furnizorii de servicii să sisteze accesul și la paginile web care promovează abuzul sexual sau violenţa, conţin sau difuzează instrucţiuni privind comiterea infracţiunilor. Neîndeplinirea acestor obligațiuni se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și de la 400 la 500 de u.c. aplicată persoanei juridice. Totodată, prestatorii de servicii internet vor fi obligați, la cerere, să pună la dispoziția organelor de anchetă date privind traficul informatic sau cu privire la utilizatori.

Inițiativa mai presupune completarea Codului de procedură penală cu un nou articol, care se referă la percheziția informatică și ridicarea obiectelor ce conțin date informatice. Această măsură va putea fi realizată cu autorizarea judecătorului de instrucție. De asemenea, în infracțiunile de criminalitate informatică, organele de drept vor putea intercepta și înregistra corespondența online.

Potrivit autorităților, proiectul presupune excluderea barierelor de ordin legislativ, în procesul asigurării securității informaționale. Inițiativa prevede modificarea și completarea unui șir de acte legislative printre care: Legea privind Serviciul de Informații și Securitate, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul contravențional, Legea comunicațiilor electronice, Legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

internet , cenzura , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
1472 locuitori

Plop este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Plop este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 246 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1472 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.