Arată noutățile începînd cu...

eye 4866 Vizualizări

Notarii din R. Moldova vor activa în baza unei noi legi


Parlamentul a adoptat ieri în primă lectură proiectul unei noi legi privind activitatea notarială, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost inițiat de Ministerul Justiției și prevede condiții noi de accedere în funcția de notar.

Potrivit viceministrului Justiției Eduard Serbenco, proiectul face parte din Strategia de reformă a sectorului justiţiei și conține mai multe inovații, printre care extinderea termenului de stagiere a notarilor de la 12 la 18 luni și apariția termenului de „notar stagiar".

Conform sursei citate, la finele stagiilor tinerii notari vor susține un examen de calificare în baza căruia vor putea aplica pentru posturile vacante.

Proiectul mai prevede apariția unui nou organ de reglementare în domeniu - Camera notarială. De asemenea, va fi instituită adunarea generală a notarilor, va fi creată o comisie de etică și va fi adoptat un cod deontologic.

Printre inovații se numără și constituirea unui Fond de credibilitate format din contribuţiile notarilor. Acest fond va fi gestionat de către un consiliu de administrare ce va activa în cadrul Camerei notariale.

Proiectul nu prevede alocări de la buget.

Cuvinte cheie:

notar , lege

Localităţile Moldovei şi diasporei

Băhrineşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
2370 locuitori

Băhrineşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Băhrineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 140 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2370 de oameni. Satul Băhrineşti a fost menționat documentar în anul 1547.

Citeşte mai departe