25 februarie 2016, 16:21 Realitatea moldovenească views 5012
Legea procuraturii, votată în lectură finală
25 februarie 2016, 16:21 Realitatea moldovenească views 5012

Legea procuraturii, votată în lectură finală

Proiectul Legii procuraturii a fost votat în Parlament în a doua lectură. Proiectul a fost susţinut în unanimitate de deputaţii prezenţi la prima şedinţă legislativă din actuala sesiune, inclusiv de fracţiunea Partidului Liberal Democrat, care declara anterior că unele amendamente propuse de democraţi trezesc suspiciuni. Norma legislativă va intra în vigoare la 1 august.

Sergiu Sârbu, deputat democrat, a spus că în timpul procesului de definitivare a proiectului de Lege cu privire la procuratură s-a admis o mare dezinformare şi manipulare. „Declarăm cu toată responsabilitatea că amendamentele aprobate la ultima şedinţă a Comisiei juridice au un caracter tehnic redacţional şi nu modifică conceptul acestui proiect. Totodată, după şedinţa Comisiei am avut discuţii cu autorii proiectului şi reprezentanţii grupului de lucru, în vederea eliminării unor interpretări eronate", a spus parlamentarul.

Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii PLDM, a spus că poziţia liberal-democraţilor din ultimele zile, cu referire la amendamentele care au fost propuse, s-a luat în consideraţie. „Fracţiunea va susţine în a doua lectură, cu condiţia că legile conexe cât mai urgent să apară în Parlament pentru a fi puse în discuţii. Legea cu privire la procuratură este o lege care vine să rezolve o problemă mare a statului şi anume depolitizarea instituţiei", a adăugat parlamentarul.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că adoptarea acestui proiect de lege este doar începutul reformei procuraturii. Urmează a fi adoptate şi legile conexe astfel încât prevederile Legii procuraturii să intre în vigoare din august.

Vlad Gribincea, şeful grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Legii procuraturii a menţionat că în curând în Parlament urmează să fie remise alte două pachete de legi conexe, care să fie votate până în iunie, ceea ce va asigura implementarea Legii din 1 august. Totodată, urmează a fi modificată şi Constituţia pentru ca viitorul procuror general să fie ales conform noilor prevederi.

Potrivit noii legi, procurorul general va fi numit în funcţie pentru un singur mandat de 7 ani. Candidatul va fi selectat prin concurs, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Persoana care va acumula cel mai mare punctaj va fi propusă şefului statului pentru numire în funcţie.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

parlament , lege , procuratura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.