17 februarie 2016, 09:30 Realitatea moldovenească views 5568
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei va fi lichidat
17 februarie 2016, 09:30 Realitatea moldovenească views 5568

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei va fi lichidat

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) urmează să fie lichidat, iar în locul lui va fi creat Serviciul Naţional de Informaţii (SNI) al Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens, înaintat de deputatul liberal Veaceslav Untilă.

Potrivit notei informative, proiectul legii privind SNI a fost elaborat în vederea implementării Strategiei de reformare a SIS. Documentul prevede că SNI va fi autoritate publică autonomă specializată în domeniul asigurării securităţii naţionale. În proiect sunt reglementate detaliat atribuţiile, obligaţiile şi drepturile Serviciului şi stabilite suplimentar atribuţiile în domeniul asigurării securităţii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Moldovei de peste hotare şi a personalului acestora.

Ministerul Justiţiei propune însă Parlamentului amendarea unor articole din proiectul de lege prezentat spre avizare.
Astfel, ministerul propune excluderea din document a articolului care consemnează că nu este vorba despre o reorganizare a SIS.

„Reorganizarea unei instituţii presupune schimbarea formei sale juridice de organizare în altă autoritate. În conformitate cu Strategia de reformare a SIS, unul din obiectivele acesteia este determinarea locului Serviciului în sistemul organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice prin ajustarea normelor juridice relevante, nu şi reorganizarea acesteia", se notează în proiectul de lege.

După avizul dat de Guvern, proiectul de lege privind Serviciul Naţional de Informaţii al Republicii Moldova va fi înaintat în Parlament spre examinare şi aprobare.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

SIS , Moldova , lichidare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
1242 locuitori

Troiţcoe este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Troiţcoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cimișlia și la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1242 de oameni. Satul Troițcoe a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.