01 februarie 2016, 11:27 Realitatea moldovenească views 5922
De astăzi plătim mai puţin pentru gazele naturale
01 februarie 2016, 11:27 Realitatea moldovenească views 5922

De astăzi plătim mai puţin pentru gazele naturale

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE cu privire la tarifele la gazele naturale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energetică a comunicat că decizia cu privire la reducerea tarifelor la gazele naturale a fot publicată în Monitorul Oficial, astfel că de luni, 1 februarie, vom preţul unui metru cub de gaz va fi cu cu 11 la sută mai mic decât în prezent.

Serviciul de presă al instituţiei a informat printr-un comunicat că „Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 19/2016 din 26 ianuarie 2016 privind tarifele la gazele naturale a fost publicată vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial al RM nr. 20-24 din 29 ianuarie 2016 și intră în vigoare la data de 1 februarie 2016".

Astfel, consumatorii finali cu un consum lunar de până la 30 de metri cubi vor plăti 5.892 de lei pentru o mie de metri cubi, cu 66 de bani mai puţin decât în prezent, iar cei care vor depăşi 30 de metri cubi vor achita un tarif de 6.138 lei pentru mia de metri cubi.

Potrivit ANRE, diminuarea tarifelor la gazele naturale a fost determinată de doi factori principali şi anume reducerea prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă şi modificarea Legii cu privire la gazele naturale și a Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Amintim că aceste modificări au fost efectuate după anularea amendamentului "Furdui", conform căruia în tariful final era inclus şi preţul pentru tranzitarea gazelor naturale către Europa.

La stabilirea noilor tarife la gazele naturale, ANRE a luat în calcul și prețul estimativ de achiziție a gazelor naturale din Rusia pentru anul în curs în mărime de 199.72 dolari pentru 1000 o mie de metri cubi, în descreştere cu 60,57 dolari faţă de trimestrul patru al anului trecut.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

gaz , tarife , ANRE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
59 locuitori

Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.