31 ianuarie 2016, 15:11 Realitatea moldovenească views 8087
Fenomenul migrației: recomandări pentru aducerea moldovenilor acasă
31 ianuarie 2016, 15:11 Realitatea moldovenească views 8087

Fenomenul migrației: recomandări pentru aducerea moldovenilor acasă

Aproape 40 la sută din familiile din ţara noastră sunt afectate de fenomenul migraţiei, iar aproximativ 400.000 de moldoveni sunt plecaţi peste hotare. Datele sunt incluse într-un studiu efectuat de organizaţia Nexus, care a fost discutat la Adunarea Generală a Congresului Autorităţilor Locale.

Primarii din mai multe localităţi susţin că oamenii pleacă din cauza situaţiei social-economice.

Potrivit studiului în 2013 peste 400.000 dintre moldovenii de peste hotare se aflau în străinătate pe termen lung, majoritatea la muncă.

Cei mai mulţi dintre cei care au părăsit Moldova provin din sate şi doar o treime sunt din oraşe. Localităţile rurale, acolo unde, în prezent, a rămas doar puţin peste 30 la sută din populaţia permanentă, sunt afectate şi de migraţia oamenilor la oraşe.

Numărul ar putea fi şi mai mic, dacă ar fi fost luaţi în calcul şi tinerii plecaţi la studii.

"40 la sută din familiile din Moldova sunt afectate de fenomenul migraţiei. Acest lucru înseamnă 40 la sută din alegătorii dumneavoastră, 40 la sută din cetăţeni, adică foarte multă putere", a spus coordonatorul proiectului Nexus Moldova, Nicolaas De Zwager.

Primarii din mai multe localităţi susţin că migraţia populaţiei este una dintre cele mai grave probleme ale autorităţilor locale. O soluţie ar fi mai multe investiţii, care să ducă la crearea mai multor locuri de muncă.

"Cred că cel mai mult influenţează anume aspectul social-politic şi ceea ce ţine de infrastructura din localităţile de unde pleacă oamenii. Acest exod este peste tot. Dacă aş spune despre Moleşti pleacă şi vin cam în jur de 700-800 persoane, dar cu trai permanent cred că sunt mai puţini", primarul satului Moleşti din Ialoveni, Mihai Catan.

"O instabilitate politică influenţează şi instabilitatea economică şi, desigur la nivelul de trai al populaţiei. Cetăţenii fiind nevoiţi să fie în căutarea unor noi locuri de muncă fiindcă în spatele celor maturi stau copiii", a spus primarul satului Colibaşi din Cahul, Ion Dolganiuc.

Pentru a readuce moldovenii de peste hotare acasă, autorii studiului recomandă crearea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, care ar asigura investiţiile.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

migratie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1369 locuitori

Sărata-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata-Răzeşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de oameni. Satul Sărata-Răzeşi a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.