Arată noutățile începînd cu...

eye 3623 Vizualizări

A fost aprobată o nouă Lege a poştei


Sectorul poştal în Republica Moldova va continua să fie liberalizat, iar Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei va fi organul independent de reglementare a acestui sector. Astfel de prevederi conţine proiectul de Lege a poştei aprobat de Parlament în prima lectură. Proiectul de lege are ca scop promovarea liberalizării treptate a serviciilor poştale şi armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia comunităţii europene.

Deşi proiectul de lege se referă la liberalizarea serviciilor poştale, iniţaitiva conţine o prevedere că toate trimiterile cu o greutate între 0-350 de grame rămâne un drept rezervat serviciului poştal universal, iar furnizor al serviciului poştal universal este desemnată Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei".

Deputatul liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat indignat de faptul că autorităţilor publice locale li se cere să ofere spaţiu gratuit în localitate pentru amplasarea oficiului poştal, mai ales că prin intermediul acestora se comercializează tot felul de produse, iar oamenii care vin să-şi ridice pensiile sau indemnizaţiile de la oficiile poştale sunt practic „impuşi" să cumpere produse comercializate.

Deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi, a solicitat ca noua lege să prevadă în serviciile de bază ale poştei şi distribuirea presei scrise. Ulterior, Guvernul ar urma să identifice un mecanism de subvenţionare a serviciului de distribuire a presei scrise. Această prevedere este cerută de parlamentar pentru următorii 5 ani ca redacţiile de presă scrisă să găsească noi posibilităţi de a ajunge în casele cetăţenilor.

Cuvinte cheie:

posta , lege , servicii

Localităţile Moldovei şi diasporei

Balmaz

Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
163 locuitori

Balmaz este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 163 de oameni. Satul Balmaz a fost menționat documentar în anul 1670.

Citeşte mai departe