Arată noutățile începînd cu...

eye 2958 Vizualizări

A fost aprobată o nouă Lege a poştei


Sectorul poştal în Republica Moldova va continua să fie liberalizat, iar Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei va fi organul independent de reglementare a acestui sector. Astfel de prevederi conţine proiectul de Lege a poştei aprobat de Parlament în prima lectură. Proiectul de lege are ca scop promovarea liberalizării treptate a serviciilor poştale şi armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia comunităţii europene.

Deşi proiectul de lege se referă la liberalizarea serviciilor poştale, iniţaitiva conţine o prevedere că toate trimiterile cu o greutate între 0-350 de grame rămâne un drept rezervat serviciului poştal universal, iar furnizor al serviciului poştal universal este desemnată Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei".

Deputatul liberal, Mihai Ghimpu, s-a arătat indignat de faptul că autorităţilor publice locale li se cere să ofere spaţiu gratuit în localitate pentru amplasarea oficiului poştal, mai ales că prin intermediul acestora se comercializează tot felul de produse, iar oamenii care vin să-şi ridice pensiile sau indemnizaţiile de la oficiile poştale sunt practic „impuşi" să cumpere produse comercializate.

Deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi, a solicitat ca noua lege să prevadă în serviciile de bază ale poştei şi distribuirea presei scrise. Ulterior, Guvernul ar urma să identifice un mecanism de subvenţionare a serviciului de distribuire a presei scrise. Această prevedere este cerută de parlamentar pentru următorii 5 ani ca redacţiile de presă scrisă să găsească noi posibilităţi de a ajunge în casele cetăţenilor.

Cuvinte cheie:

posta , lege , servicii

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cîietu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
854 locuitori

Cîietu este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîietu și Dimitrova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 854 de oameni. Satul Cîietu a fost menționat documentar în anul 1807.

Citeşte mai departe