06 noiembrie 2015, 12:24 Realitatea moldovenească views 7364
Parlamentul a aprobat reducerea veniturilor şi cheltuielilor bugetare (Video)
06 noiembrie 2015, 12:24 Realitatea moldovenească views 7364

Parlamentul a aprobat reducerea veniturilor şi cheltuielilor bugetare (Video)

Parlamentul Moldovei a aprobat în prima lectură proiectul legii privind modificarea bugetului de stat pe anul 2015 care prevede reducerea veniturilor şi cheltuielilor, precum şi a deficitului bugetar. Se preconizează că documentul va fi aprobat în a doua lectură săptămîna viitoare, relatează NOI.md.

Potrivit proiectului legii, veniturile bugetului de stat aprobate anterior pentru acest an se vor micşora cu 1 miliard 186,3 milioane de lei sau cu 3,9 la sută, pînă la 29 miliarde 152,4 milioane de lei, iar cheltuielile – se vor diminua cu 1 miliard 590,4 milioane de lei sau cu 4,6 la sută, pînă la 32 miliarde 724,7 milioane de lei. Totodată, deficitul bugetar se va reduce cu 404,1 milioane de lei sau 10 la sută, pînă la 3 miliarde 572,4 milioane de lei.

Potrivit ministrului Finanţelor, Anatol Arapu, necesitatea operării modificărilor la bugetul de stat este condiţionată de rectificarea indicatorilor bugetari la venituri, ținînd cont de ultimele tendinţe macroeconomice şi prognoze pînă la finele anului, precum şi de revizuirea intrărilor de granturi şi credite la buget în legătură cu îngheţarea temporară de către partenerii de dezvoltare a sprijinului bugetar extern. În afară de aceasta, aceste modificări au menirea să contribuie la identificarea resurselor financiare în vederea majorării asistenţei sociale şi a ajutoarelor în sezonul rece al anului, în legătură cu creşterea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale şi reexaminarea programului de cheltuieli, cu includerea acestuia în estimările actualizate ale cadrului de resurse.

Scopul modificărilor la buget este asigurarea în primul rînd a funcţionalităţii instituţiilor publice în actuala situaţie financiar-economică dificilă.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

venit , lege , proiect , parlament , buget

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
5252 locuitori

Dezghingea este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Dezghingea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5252 de oameni. Satul Dezghingea a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.