09 octombrie 2015, 09:32 Realitatea moldovenească views 6959
Recomandări din partea specialiștilor! Cum să testezi calitatea biocombustibilului
09 octombrie 2015, 09:32 Realitatea moldovenească views 6959

Recomandări din partea specialiștilor! Cum să testezi calitatea biocombustibilului

Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, prezintă recomandări de testare a calităţii biocombustibilului prin instrumente accesibile fiecăruia. 

Recomandări pentru verificarea calităţii peleţilor:

  • Puneţi o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își va păstra forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă, atunci calitatea acestuia este îndoielnică.
  • Peletele calitativ este neted şi dur la atingere.
  • Peletele care se fărâmiţează la atingere are umiditate mare şi va avea eficienţă redusă la ardere.
  • Peletele calitativ lasă maxim  4% de cenușă după ardere. Cenuşa rămasă este un bun fertilizator pentru plante. Volumul mare de cenuşă rămas după ardere denotă calitatea proastă a peletelui.

Recomandări pentru verificarea calităţii brichetelor:

  • Lăsaţi brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va lăsa la fundul vasului şi se va dizolva mai greu. Brichetele cu densitate mică va pluti la suprafață şi se va dizolva uşor.
  • Aruncaţi brichetele jos. Dacă se face uşor bucăţi, atunci are densitate mică şi va trebui să puneţi o cantitate mai mare pentru a avea căldura dorită.
  • Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie: arde mai repede şi degajă mai puţină căldură.
  • Brichetele calitativ lasă maxim 6% cenuşă după ardere. Brichetele ce lasă multă cenuşă are capacitate calorică mică.
  • Dacă evacuarea cenușii se face mai des de o dată la 4 zile, calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.

Alegerea biocombustibilului calitativ şi adecvat tipului de cazan pe biomasă sunt  precondiţii cheie pentru  funcţionarea eficientă  a centralelor  termice pe biomasă.

Puterea calorică a biocombustibilului şi, respectiv, preţul acestuia variază în funcţie de sursa de biomasă din care este produs:

Brichete/pelete cu umiditate de maxim 10%

Putere calorică brută (Mj/kg)

Coji de nucă

20

Coji de floarea soarelui

19

Rumeguş de lemn

18

Paie

15

Republica Moldova nu are, deocamdată, un laborator de testare a biocombustibilului, deşi certificarea acestuia este obligatorie începând cu ianuarie 2015 conform Hotărârii de Guvern  nr. 1070 din 27.12.2013. Autorităţile identifică în prezent soluţii pentru crearea primului laborator de testare a calităţii brichetelor şi peletelor produse în R. Moldova, ele beneficiind de sprijinul partenerilor de dezvoltare în acest scop.

Proiectul Energie şi Biomasă va achiziţiona din fonduri europene echipament modern de testare a calităţii biocombustibilului solid (brichete, pelete) produs în R. Moldova. Echipamentul urmează să fie achiziţionat până la sfârşitul anului în curs, în cadrul unui tender internaţional lansat de Proiectul Energie şi Biomasă. 

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

combustibil , calitate , recomandari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
819 locuitori

Novaci este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Călărași și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituis 819 oameni. Satul Novaci a fost menționat documentar în anul 1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.