Arată noutățile începînd cu...

eye 3815 Vizualizări

CEC propune modificarea legislaţiei electorale


Comisia Electorala Centrala va veni cu propuneri în Parlament menite să schimbe modalitatea de întocmire a listelor electorale.

Calitatea listelor electorale la alegerile locale generale din vara acestui an a fost net superioară în comparaţie cu toate scrutinele anterioare din Moldova, a declarat luni preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

În zilele de 5 şi 6 octombrie, la Chişinău se desfăşoară conferinţa post-electorală "Rolul listelor electorale în asigurarea unui proces electoral corect şi transparent".

Ciocan a declarat că în curînd CEC va prezenta în Parlament propuneri de modificare a Codului electoral care se referă la listele electorale.

„Una din deficienţele de bază a fost participarea la votare a alegătorilor în baza vizei de reşedinţă temporare în cadrul alegerilor locale din 2015. Vom veni cu propuneri inclusiv în faţa Legislativului. În opinia mea, participarea la alegerile locale trebuie să aibă loc doar în baza domiciliului", a declarat preşedintele CEC.

Observatorii OSCE/ODIHR care au monitorizat alegerile locale generale din vara acestui an în Moldova au declarat în raportul post-electoral că normele în vigoare ce se referă la votarea în baza vizei de reşedinţă în Moldova au dus la reducerea nivelului de încredere în privinţa listelor electorale, dar şi faţă de procesul electoral în general.

Cuvinte cheie:

CEC , alegeri , lege

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pîrjolteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1786 locuitori

Pîrjolteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pîrjolteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1786 de oameni. Satul Pîrjolteni a fost menționat documentar în anul 1429.

Citeşte mai departe