04 septembrie 2015, 16:23 Realitatea moldovenească views 6818
În Republica Moldova se observă creşterea constantă a solicitărilor de azil
04 septembrie 2015, 16:23 Realitatea moldovenească views 6818

În Republica Moldova se observă creşterea constantă a solicitărilor de azil

În ultimii 3 ani în Republica Moldova se observă creşterea constantă a solicitărilor de azil. În prezent în sistemul de azil al ţării figurează 601 persoane. Creşterea solicitărilor de azil se explică prin proximitatea zonelor de conflict (Ucraina, ca ex.), precum şi de existenţa legăturilor de rudenie a cetăţenilor Republicii Moldova cu cetăţenii statelor din zonele de conflict (Siria, ca ex.). La fel sînt înregistrate solicitări de azil din partea originarilor din Afganistan, Irak, Liban.

Biroul migrație și azilal MAI în primul semestru al anului 2015, a asigurat managementul șederii legale pe teritoriul țării pentru un număr de 23.885 cetățeni străini, dintre care 14.917 cu drept de ședere permanentăși 8.968cu drept de ședere provizorie, din aproximativ 110 state. Mai mult de jumătate din numărul total al străinilor sunt originari din țările CSI, aproximativ 10 la sută din statele UE.

Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul Republicii Moldova, sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetățenilor RM), la studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre.

În majoritatea cazurilor străinii preferă localizarea în mediul urban, în special în municipiile Chișinău și Bălți, oraşele Cahul și Orhei. Totodată, un număr mare de străini a fost înregistrat în raioanele: Căușeni, Hîncești, Briceni, Edineț, Ialoveniși Ungheni.

Datele statistice reflectă faptul că Republica Moldova își păstrează statutul de țară țintă pentru cetățenii străini care imigrează din statele CSI (Ucraina și Federația Rusă), din statele terțe (Israel, Turcia și SUA) şi din state membre UE (România și Italia).

De remarcat, că în semestrul unu al anului curent la Birou au fost depuse circa 720 de cereri pentru invitarea străinilor dindin 52 de state ale lumii. Cele mai multe invitații au fost eliberate pentru cetățenii Chinei, Siriei și Indiei.

Cuvinte cheie:

refugiați , Moldova , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
660 locuitori

Frumoasa este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Frumoasa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Frumoasa este situat în centrul Moldovei. Satul se află la o distanță de 14 km de orașul Călăraşi și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 660 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.